Nederlandse doorbraak in plastische chirurgie

Array

Nederlandse doorbraak in plastische chirurgie: verbetering kwaliteit van leven brandwondenpatienten
Dr. van Zuijlen benoemd tot Bijzonder Hoogleraar Brandwondenchirurgie

Nederlandse onderzoekers zijn erin geslaagd littekenvorming te verbeteren door toepassing van een nieuwe vorm van kunsthuid. Zij ontdekten dat de toepassing van kunsthuid een soepeler en gladder litteken kan geven. Plastisch chirurg Paul van Zuijlen fungeert door onderzoek naar reconstructieve technieken als katalysator voor kwaliteitsverbetering in de brandwondenzorg. Daarom is dr. Paul van Zuijlen, plastisch chirurg in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk, door de Brandwonden Stichting benoemd tot Bijzonder Hoogleraar Brandwondenchirurgie aan de Vrije Universiteit/VU medisch centrum.

“Op 1 januari 2011 is het precies tien jaar geleden dat de Volendamramp pijnlijk duidelijk maakte waarom ontwikkelingen in de brandwondenchirurgie niet stil mogen staan. De weg naar genezing is lang en de littekens zijn blijvend. Elke stap vooruit in de verbetering van littekenvorming, is een pluspunt voor mensen met brandwonden,” aldus dr. Paul van Zuijlen. Als Bijzonder Hoogleraar Brandwondengeneeskunde aan de Vrije Universiteit/VU medisch centrum, gaat dr. Paul van Zuijlen zich de komende vijf jaar inzetten voor de kwalitatieve verbetering van de behandeling en zorg voor patienten met brandwonden. Functionele en cosmetische verbetering van littekens vormt zijn belangrijkste speerpunt. Hij zal daartoe onderzoeken initieren met betrekking tot acute wondbehandeling en reconstructieve technieken. Hierdoor kan bijvoorbeeld de revalidatieperiode worden verkort en littekenvorming worden verbeterd.

Doorbraak in plastische chirurgie
Dr. Paul van Zuijlen bekwaamde zich de afgelopen jaren als plastisch chirurg in het Brandwondencentrum te Beverwijk in gelaats-, hand- en littekenreconstructies. Zijn promotieonderzoek betekende een doorbraak in de plastische chirurgie. Hij is er onder andere samen met andere Nederlandse onderzoekers in geslaagd littekenvorming te verbeteren door toepassing van een nieuwe vorm van kunsthuid. “Dit is wereldwijd de eerste langdurige studie van 12 jaar naar de kwaliteit van kunsthuid. De positieve resultaten kunnen een doorbraak betekenen voor de (brandwonden)patient,” aldus plastisch chirurg Paul van Zuijlen.

Bij brandwondenpatienten worden onder andere door plastisch chirurgen herhaalde huidtransplantaties uitgevoerd om de huid te genezen. Dankzij huidtransplantaties kunnen brandwonden genezen, alleen de kwaliteit van genezing is matig. Het litteken dat ontstaat geeft een ontsierend uiterlijk en dit kan ernstig invaliderend werken op de gewrichten. Nu is aan de hand van deze studie aangetoond dat de kunsthuid een soepeler en gladder litteken kan geven. Wereldwijd is er interesse om deze kunsthuid te gebruiken.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen