“Met toetsenbord en muis zelf je zorg regelen” NPCF congres

Array

Op 7 december 2010 organiseerde de NPCF een helemaal-bij-dag over de mogelijkheden die internet biedt om patienten meer regie over hun eigen zorg te geven. De dag stond helemaal in het teken van kennis opdoen en kennis verdiepen. Onderwerpen die aan de orde kwamen: mogelijkheden van patientportalen, persoonlijke gezondheidsdossiers, online communities en sociale media.

Hoe zag het programma er uit?

Sprekers (in de ochtend)
Wilma Wind, directeur van de NPCF

Maaike Schnabel & Sylvia Veereschild, beiden patient 2.0

Maarten Ploeg, directeur van Diabetesvereniging Nederland

Jan Kremer, directeur van MijnZorgnet

Henk Bosma, raadslid Raad voor de Volksgezondheid en Zorg

‘s Middags was er een introductieprogramma met de titel ‘ehealth voor dummies’. De sprekers kregen maximaal 10 minuten om de deelnemers mee te nemen in hun ehealth-initiatief. Aan het eind van de middag hadden de deelnemers zo een aardig overzicht van waar en hoe ehealth ingezet wordt en wat patienten daaraan hebben en mee kunnen.

Wij, Sylvia Veereschild en ik, werden geïnterviewd door Piet-Hein Peeters. Beiden hebben we borstkanker gehad en hebben als ervaringsdeskundigen geleerd hoe eHealth ons had kunnen ondersteunen in ons zorgproces, zowel voor, na als tijdens. Doordat we als tweede op het programma stonden hebben we vanuit patientperspectief de toon van de dag kunnen zetten. Mooie keuze van de NPCF om ook de doelgroep waar we met zijn allen over praten aan het woord te laten…een congres waar het om participatie en betrokkenheid ging!

Lees verder en bekijk de foto’s via de NPCF website via Maaike Schnabel

Maaike Schnabel

Directeur Platypus, independent advisor for innovative health challenges. And founder of WeHelpen
Maaike Schnabel: 1973, gedreven, energiek, krachtig, positief, social media, (com)passie, communicatie zorgprofessional, patient 2.0 (ervaringsdeskundige), eigenaar van Platypus Health, Take2Innovate en Stichting The Caretakers (www.thecaretakers.nl), grondlegger WeHelpen, zitting in Leden AdviesRaad Nederlandse Borskankervereniging en ambassadrice Stichting Pink Ribbon.

Ik richt me met name op alles bezien vanuit de patient op het gebied van ervaringen binnen de gezondheidszorg, zowel vanuit professioneel oogpunt als vanuit mijn rol als ervaringsdeskundige. De zorgsector staat op een keerpunt in het gebruik van techniek, organisatiemodel, het gebruik van media en de verschuivingen en veranderende opvattingen in de arts/patiënt relatie. Het is tijd om compassie weer terug te brengen naar de werkvloer!

Als founder en directeur heb ik ervaring in het opzetten en inrichten van nieuwe organisaties. Vanaf het idee tot aan de realisatie. Tevens heb ik veel ervaring opgedaan met het opzetten en inrichten van diverse trajecten binnen complexe en gevoelige omgevingen binnen diverse organisaties, zorginstellingen, stichtingen in de zorg, koepelorganisaties en farmaceutische industrie. Van strategie tot implementatie met een grote passie voor de patiënt en de “nieuwe communicatie”.

Deze blog zal zich in de tijd gaan vullen met artikelen, ervaringen en activiteiten vanuit persoonlijke belevenis.

Recente artikelen