Minder vaak doorverwijzen bij vage lichamelijke klachten

Onderzoek: psychiatrische screening en behandelprotocol leveren 1/3 kostenreductie
Als bij terugkerende vage lichamelijke klachten een psychiatrische screening en een scherp behandelprotocol wordt ingezet, kunnen de jaarlijkse behandelkosten worden gereduceerd met een derde. De houding van de arts is hierin essentieel. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Rob Hoedeman, onlangs gepubliceerd als Cochrane Review. Hoedeman is naast onderzoeker bedrijfsarts bij ArboNed. Huis- en bedrijfsartsen moeten in dit geval minder vaak doorverwijzen naar specialisten, maar wel een bezoek aan de psychiater initieren.

Bij tien tot dertig procent van de patienten zijn depressies en angststoornissen de oorzaak van de terugkerende onverklaarbare lichamelijke klachten (voornamelijk moeheid, pijn en hartkloppingen). Dit moet worden uitgesloten door  screening van een psychiater, die dan tevens bevestigt dat de patient gevoelig blijft voor terugkerende onverklaarbare lichamelijke klachten. Daarop is het aan de huisarts om een aantal gedragsregels te hanteren, waarin zij 1) begrip tonen voor de klacht, 2) veel uitleggen en 3) verwijzingen naar medisch specialisten en aanvullend onderzoek beperken. Dit resulteert erin, dat de patienten in het vervolg minder snel naar de arts stappen als ze een volgende periode met vage lichamelijke klachten hebben. Dit vraagt van de huisarts meer tijd en kunde, maar levert wel een beter resultaat op.

Terughoudend doorverwijzen
Hoedeman: “Vaak is de conclusie: sommige mensen hebben gewoon in hun lichaam een aanleg voor bepaalde klachten. Als de huisarts en bedrijfsarts genoemde gedragsregels hanteert, nemen de klachten niet af, maar ze zijn wel beter om mee te leven. De patienten gaan lichamelijk beter functioneren en de kans op complicaties door een medisch circuit is minder. Uiteindelijk scheelt het ook op medische kosten.” Hoedeman: “Het is voor patienten enorm belangrijk wat de dokter vindt. Die houding is bepalend voor het verdere verloop van de behandeling. Door teveel en vraaggericht door te verwijzen, worden patienten met terugkerende vage lichamelijke klachten gevoed in hun opvatting dat zij een medische aandoening hebben. Bovendien komen zij zo in een verwijscircuit terecht waar ze zeker niet beter van worden.”

Kans op lang ziekteverzuim
Ongeveer 10% tot 20% van de bevolking heeft een lichte vorm van onverklaarbare lichamelijke klachten, zg. SOLK. Deze groep heeft regelmatig periodes met bijvoorbeeld veel hoofdpijn of buikpijn, maar dit heeft geen medische ziekte als oorzaak. Hoedeman toonde eerder aan dat werknemers met veel SOLK 78 dagen langer verzuimen en dat zij 3 tot 6 keer vaker depressies of angststoornissen hebben. Hoedeman: “Als huisartsen en bedrijfsartsen werknemers met SOLK beter zouden screenen en het behandelprotocol zouden aanhouden hoeft het in een aantal gevallen niet tot ziekteverzuim te leiden en kan ook dit met zeker een derde bekort worden”.

Over ArboNed
De 1.400 professionals van ArboNed leveren dagelijks gespecialiseerde dienstverlening op het gebied van werk, gezondheid en zingeving, aan 70.000 werkgevers en 1,3 miljoen werknemers. De visie van de organisatie is gericht op het verbeteren van de duurzame inzetbaarheid van mensen door het verhogen van bevlogenheid. Dit resulteert aantoonbaar in een verhoging van de productiviteit en in meer energieke mensen. Steeds meer werkgevers raken overtuigd van de kracht en de waarde van deze visie. Klanten zijn ondernemers, multinationals, instellingen en overheden.

Bron: ArboNed

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen