Kankerpatiënten onnodig afgeschreven

Kankerpatienten die na het afronden van hun behandelingen weer aan het werk willen en kunnen, worden vaak onnodig afgeschreven. Dat blijkt uit het boek Werken na kanker dat 25 januari verschijnt. Naar schatting 35 procent van de werkende kankerpatienten is na de ziekte langdurig werkloos. Voor de bevolking als geheel is het werkloosheidspercentage nog geen 5 procent.

Kankerpatienten kampen met allerlei onzekerheden waardoor ze makkelijk de greep op hun werksituatie verliezen. Moeten ze contact onderhouden met hun werkgever en collega’s? Hoe? Wanneer kunnen ze het beste weer beginnen? Hoe bouwen ze hun uren op?

Omgekeerd weten werkgevers vaak niet hoe ze om moeten gaan met kankerpatienten. Bovendien vergt reïntegratie vaak aanpassingen op het werk of in de aard van de werkzaamheden. Vooral voor kleine werkgevers is dat lastig en kostbaar.

Terugkeer naar het werk is de verantwoordelijkheid van zowel werkgever als werknemer, maar zij kennen de regels vaak onvoldoende. Bovendien zijn er weinig financiele regelingen om de werkgever daarin te ondersteunen. Daardoor belanden veel kankerpatienten onnodig aan de zijlijn.
Artsen zouden al in de spreekkamer met de patient moeten praten over werk, zodat deze beter weet wat hij straks wel en niet aankan. En werkgever en werknemer zouden vroegtijdig met elkaar moeten bespreken of aangepast werk (tijdelijk) nodig is. De werkgever heeft dan de tijd om daar, in of buiten zijn bedrijf, naar te zoeken.

In 2008 kregen meer dan 89.000 mannen en vrouwen kanker. Daarvan heeft 40 procent, een kleine 40.000 patienten, de arbeidzame leeftijd. Zestig procent van de kankerpatienten overleeft vijf jaar of langer.
Werken na kanker is het eerste boek voor een groot publiek over terugkeer naar het werk na kanker. Het boek geeft inzicht in de rechten en plichten en concrete tips en voorbeelden. Er staat in beschreven wat kankerpatienten zelf kunnen doen en wat zij van hun werkgever mogen verwachten. De ingewikkelde wet- en regelgeving op dit gebied wordt uitgelegd in gewonemensentaal. Het boek volgt het hele proces van diagnose, behandeling, revalidatie, weer aan het werk zijn en de haken en ogen die zich daarbij kunnen voordoen. Ter illustratie vertelt een aantal kankerpatienten wat hen is overkomen.

Werken na kanker is een initiatief van Ragna van Hummel, directeur van reïntegratiebureau Re-turn, en is geschreven door de journalisten Maria Hendriks, Malou van Hintum, Ineke Jungschleger en Tia Lücker. De tekeningen in het boek zijn van Angela de Vrede.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen