CZ Depressie-onderzoek 2011 signaleert grote behoefte aan zelfhulp via internet

Array

Zorgverzekeraar CZ  komt met online programma voor somberheidsklachten
Meer dan de helft van de mensen die erkennen depressieve of somberheidsklachten te hebben, staat positief tegenover zelfhulp via internet aangeboden door een zorgverzekeraar. Dit blijkt uit een onderzoek dat Intomart GfK heeft gehouden onder 5000 Nederlanders van 18 jaar en ouder in opdracht van zorgverzekeraar CZ. Van de mensen die depressieve klachten bij zichzelf herkennen, zoekt ongeveer een derde (36 procent) professionele hulp. Als redenen om niet naar een hulpverlener te gaan worden genoemd: te duur, niet anoniem, geen tijd voor, slechte ervaring in het verleden, durf niet in behandeling te gaan. Het gros hoopt er zelf bovenop te komen (60%).

Juist de mensen die geen stappen hebben ondernomen, zijn meer geneigd om gebruik te maken van zelfhulp op internet dan mensen die wel eerder stappen hebben ondernomen. 60% geeft aan hier waarschijnlijk of zeker gebruik van te zullen maken. Een kwart geeft aan er misschien gebruik van te zullen maken. De resultaten van het onderzoek hebben CZ doen besluiten vanaf 7 februari 2011 een online zelfhulpprogramma te gaan aanbieden aan mensen met somberheidsklachten. Het gaat om een nieuw programma, Moodlifter. Men kan het anoniem doen, op een moment dat het schikt en zonder verwijsbrief van een huisarts. Moodlifter is ontwikkeld door het bedrijf Innohealth.

CZ nam in 2009 voor de eerste keer het initiatief voor een depressie-onderzoek om een betere indruk te krijgen hoeveel mensen last hebben van depressieve of somberheidsklachten en welke factoren daarop van invloed zijn. Uit dat onderzoek bleek toen dat bijna 15 procent van de Nederlanders last heeft van depressieve klachten. CZ is toen gestart met een aantal diensten om mensen met depressieve klachten te ondersteunen. Zo kun je op de website www.cz.nl/somberheid online deskundigen raadplegen zoals een psycholoog, informatie vinden over de symptomen en een zogenoemde depri-test doen om te achterhalen of je een dipje hebt of dat er mogelijk toch wat meer aan de hand is. Inmiddels hebben de afgelopen twee jaar bijna 60.000 mensen deze test gedaan. Vanaf 7 februari 2011 kunnen mensen die bij de depritest een advies krijgen in verband met depressieve klachten Moodlifter gaan gebruiken. Voor CZ-verzekerden is dit programma tijdelijk gratis.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen