Complementaire interventies zinvolle aanvulling kankerbestrijding

Array

Complementaire interventies in de kankerbestrijding of ‘Integrative Oncology’ is het thema van het congres ‘Integrative Care for the Future’ dat op vrijdag 11 en zaterdag 12 maart plaatsvindt in congrescentrum Papendal.
Onze moderne geneeskunde heeft veel bereikt in de strijd tegen kanker. Chemotherapie en andere kankerbehandelingen zijn succesvol, maar kennen ook ernstige bijwerkingen. Daarom beeindigen patienten de behandeling soms voortijdig. Dit verkleint de slagingskans en doet afbreuk aan de voordelen van kankertherapieen.

Complementaire interventies kunnen bijwerkingen aantoonbaar verminderen. Daardoor neemt het vertrouwen van de patient in de behandeling toe en stijgt de therapietrouw. Complementaire interventies zijn een veilige, betrouwbare, goedkope en effectieve manier om de kwaliteit van leven te verbeteren. Zij stellen patienten in staat hun therapie te volbrengen en zo hun levenskansen te vergroten.

Complementaire interventies worden ingezet ter ondersteuning en nooit in plaats van de reguliere behandeling. Het gaat om onderbouwde (evidence based)  vormen van zorg. Het accent ligt op verbetering van de conditie van de patient, het behandelen van bijwerkingen en op aanvullende zorg.
Het aanbieden van complementaire interventies aan kankerpatienten levert een belangrijke bijdrage aan de totale gezondheidszorg. Wereldwijd komen steeds meer ziekenhuizen tot dat inzicht. Bovendien voorkomt het dat patienten buiten het zicht van de oncoloog therapieen volgen, die de reguliere behandeling nadelig zouden kunnen beïnvloeden. Vanwege de marktwerking moeten ziekenhuizen hun zorgaanbod steeds meer afstemmen op de vraag van de patient. Complementaire interventies passen binnen een dergelijk aanbod.

Het inzetten van complementaire interventies is een van de pijlers van Integrative Oncology. Dit onderwerp staat centraal tijdens het congres ‘Integrative Care for the Future’ dat plaatsvindt op vrijdag 11 en zaterdag 12 maart in congrescentrum Papendal.

Meer informatie: www.integrativecareftfuture.org

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen