NXP technologie draagt bij aan voorkomen van achtergebleven gaas bij chirurgische ingrepen

Array

Het op RFID-technologie gebaseerde SmartSponge system helpt te voorkomen dat lichaamsvreemde materialen in patienten achterblijven bij operaties
NXP Semiconductors (NASDAQ: NXPI), marktleider op het gebied van RFID multi-toepassingen, heeft bekendgemaakt dat ClearCount Medical Solutions heeft gekozen voor de RFID oplossingen van NXP om hun SmartSponge® System te implementeren. Het SmartSponge System kan eenvoudig en nauwkeurig de gazen die tijdens een operatie in het lichaam van een patient worden geplaatst detecteren en tellen, zodat geen materiaal achterblijft en de veiligheid van de patient verbeterd wordt.

Het  SmartSponge System bestaat uit gazen met RFID-tags; een RFID reader ingebouwd in een gebruiksvriendelijk, geautomatiseerd software telsysteem; een bijbehorende SmartWand om gazen op te sporen die onbedoeld zijn achtergebleven in het lichaam. Ook wordt via een smart afvalsysteem bijgehouden hoeveel en welke gazen weggegooid worden.

 

“Onze SmartWand-DTX en SmartSponge System -  het eerste op RFID-technologie gebaseerde platform voor de operatiekamer dat goedgekeurd is door de FDA (Food and Drug Administration) -  kan ernstige complicaties bij patienten als gevolg van  achtergebleven gazen, helpen voorkomen. Door onze oplossingen ontstaat ook hernieuwd vertrouwen – bij artsen, ziekenhuizen en verzekeringsmaatschappijen – dat ze de best mogelijke patientveiligheid bieden”’, aldus David Palmer, CEO van ClearCount.

Hoe vaak het voorkomt dat lichaamsvreemd materiaal achterblijft in operatiepatienten is moeilijk in te schatten, gedeeltelijk omdat materialen ongemerkt jarenlang in het lichaam kunnen zitten. Een onderzoek uit 2008, gepubliceerd in “The Journal of the American College of Surgeons”, wees uit dat bij 1 op de 5.500 chirurgische ingrepen lichaamsvreemd materiaal achterbleef. In het geval van buikoperaties wordt het aantal ingrepen waarbij lichaamsvreemd materiaal achterblijft geschat op 1 op de 1.000 tot 1.500.

 

In veruit de meeste gevallen van achtergebleven lichaamsvreemde materialen gaat het om gazen, omdat deze moeilijk te zien zijn als ze eenmaal met bloed doordrenkt zijn.  Volgens een toonaangevend artikel in “The New England Journal of Medicine” bestond 69 % van het onderzochte lichaamsvreemde materiaal uit gazen. Zelfs als telling van gazen en andere chirurgische instrumenten had plaatsgevonden, was er bovendien in 88% van de gevallen sprake van afwijkingen in de eindtelling, waarvan men aangenomen had dat die correct was. Bij complexe operaties, waarbij tijd een cruciale rol speelt, en vooral als er meedere chirurgen bij betrokken zijn, is de mogelijkheid dat er lichaamsvreemde chirurgische instrumenten in het lichaam van de patient achterblijven helaas niet ondenkbaar. De gevolgen kunnen levensbedreigend zijn.

 

“Gazen zouden handmatig geteld kunnen worden, of met behulp van een barcode reader, maar deze methodes kunnen geen met bloed doordrenkte gazen in het lichaam identificeren. Met het op RFID-technologie gebaseerde systeem van NXP met een unieke meting vóór, tijdens en na de operatie, kunnen de aantallen gazen veel beter bijgehouden worden. Hierdoor worden zowel nauwkeurigheid als patientveiligheid aanzienlijk verbeterd”, aldus Victor Vega, RFID marketing director van NXP Semiconductors.

 

Elke SmartSponge heeft een uniek serienummer dat draadloos afgelezen kan worden, zelfs als het gaas onbedoeld in het lichaam is achtergebleven, door de SmartWand over het lichaam heen en weer te bewegen. SmartSponges met RFID tags worden verpakt in vooraf bepaalde hoeveelheden. Als het pakket over een RFID reader bewogen wordt, worden de unieke serienummers van de SmartSponges afgelezen, en controleert  het systeem of de vooraf bepaalde hoeveelheid in het pakket klopt. Een SmartBucket™, geconfigureerd met een RFID reader, maakt het mogelijk dat het ClearCount systeem direct kan bijhouden hoeveel en welke gazen er in en uit het steriele gebied gaan. Een laatste controle wordt gedaan door de SmartWand, die de patient scant om er zeker van te zijn dat er geen gazen in het lichaam zijn achtergebleven.

Bron: NXP

 

Een video over het SmartSponge System is te zien op: http://youtu.be/EYZeydOGSLI.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen