Plotselinge hartdood op jonge leeftijd

Door in de toekomst het belang van obducties te benadrukken onder huisartsen en gemeentelijk lijkschouwers, de logistieke structuur te verbeteren en de obducties te vergoeden (wat tot op heden niet het geval is) zal naar verwachting het aantal obducties toenemen. Hierdoor zullen in de toekomst naar verwachting meer erfelijke hartziekten worden gediagnosticeerd bij slachtoffers van plotseling overlijden en kunnen familieleden op dezelfde aandoening worden onderzocht (en indien nodig) worden behandeld.

Dat stelt Anneke Hendrix in haar proefschrift. In Nederland overlijden jaarlijks ongeveer 500 mensen op jonge leeftijd (1-44 jaar) plotseling aan een onbekende aandoening of aan een ziekte van het hart. Vaak blijft de doodsoorzaak onbekend omdat enkel in een minderheid van de gevallen (35%) een obductie wordt verricht. Deze resultaten zijn gebaseerd op een Nederlandse studie waarbij gedurende een jaar in vier onderzoeksregionen alle jonge slachtoffers van plotseling overlijden werden geregistreerd. Van de slachtoffers werd nagegaan of er een obductie werd verricht en wat de oorzaken waren van het overlijden.

Uit eerder onderzoek blijkt dat familieleden van slachtoffers van plotseling overlijden een verhoogd risico hebben om drager te zijn van een erfelijke hartziekte. Vroegtijdige diagnostiek en behandeling kan plotseling overlijden op jonge leeftijd voorkomen. Doordat er in Nederland vaak geen grondig onderzoek wordt gedaan naar de doodsoorzaak, blijven erfelijke hartziekten onopgemerkt en worden familieleden vaak niet onderzocht (en indien nodig behandeld) op het hebben van dezelfde aandoening.

Datum en tijd: 21/4/2011 14:30
Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht
Promovendus: Anneke Hendrix
Faculteit: Faculteit Geneeskunde
Proefschrift: Sudden cardiac death in the young: incidence and consequences
Promotor 1: Prof. dr. P.A.F.M. Doevendans
Promotor 2: Prof. dr. A.A.M. Wilde Promotor 3: Prof. dr. M.L. Bots
Copromotor 1: Dr. A. Mosterd

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen