Melatonine helpt kinderen met inslaapstoornissen

Array

Inge van Geijlswijk beschrijft in haar proefschrift onderzoek naar melatonine en de biologische klok.
Van Geijlswijk heeft bij patienten die eerst wel en daarna niet meer sliepen met een melatoninetabletje, gekeken naar de afbraak van melatonine. Hierbij vond ze dat deze patienten melatonine veel langzamer afbreken dan normaal, en met een veel lagere dosering melatonine (0,5 mg) wel weer kunnen inslapen. Uit alle literatuur over onderzoek bij inslaapproblemen die samenhangen met de biologische klok kon de conclusie getrokken worden dat melatonine goed werkt bij deze slaapproblemen.

Bij gezonde kinderen die echt niet kunnen slapen op de ‘gewone’ bedtijd heeft Van Geijlswijk gezocht naar de beste dosering en het beste toedieningstijdstip van melatonine. Opvallend resultaat is dat de laagste dosering (0,05 mg/kg) al het maximale effect geeft (1 uur eerder in slaap vallen en 35 minuten minder wakker liggen in bed) mits op het juiste tijdstip (1-2 uur voor bedtijd) toegediend. De promovendus heeft bij deze kinderen ook naar hun langetermijnontwikkeling gekeken als ze melatonine bleven gebruiken. Na gemiddeld 3 jaar melatoninegebruik zijn er geen afwijkingen in slaap-, sociale en puberteitsontwikkeling.
Datum en tijd: 27/4/2011 14:30
Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

Promovendus: Inge van Geijlswijk
Faculteit: Faculteit Bètawetenschappen
Proefschrift: Melatonin in sleepless children. Everything has a rhythm?
Promotor 1: Prof. dr. A.C.G. Egberts
Promotor 2: Prof. dr. H. Vaarkamp
Copromotor 1: Dr. M.G. Smits

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen