Schippers overweegt een wettelijke meldplicht voor gezondheidsinstellingen bij dysfunctioneren artsen

Array

Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) overweegt om een wettelijke meldplicht in het leven te roepen voor gezondheidsinstellingen die de samenwerking met een medisch beroepsbeoefenaar wegens disfunctioneren verbreken. Het gaat om een aanpassing van de Wet clientenrechten zorg (Wcz). De minister wil de aanpassing in overweging nemen naar aanleiding van Kamervragen over slecht functionerende artsen. Kamerleden stelden de afgelopen maand schriftelijke vragen over onder meer een slecht functionerende vaatchirurg en een slecht functionerende orthopedisch chirurg. De vaatchirurg, die op dit moment in het buitenland zijn vak uitoefent, maakte binnen Nederland de overstap van het VieCuri ziekenhuis Venlo naar een ziekenhuis in Winschoten.

Artsen moeten volgens de gedragsregels van de KNMG een collega persoonlijk aanspreken als ze signalen zien van mogelijk disfunctioneren. De minister kan niet oordelen of in dit geval de gedragscode van artsen geschonden is. De KNMG kent verenigingstuchtrecht waarbij getoetst wordt aan de KNMG gedragsregels. Zoals zij ook in haar  brief van 19 april 2011 heeft aangegeven kan de arts geroyeerd worden door de KNMG wanneer de gedragsregels van de beroepsgroep geschonden zijn en er kan een tuchtklacht ingediend worden op grond van de Wet BIG.Leden van de Tweede Kamer vroegen zich af waarom de directeur van het VieCuri ziekenhuis zijn collega-directeur niet informeerde over het gebrekkig functioneren van de arts. Ook vragen ze zich af waarom het onderzoek naar het medisch-inhoudelijk handelen van de vaatchirurg inmiddels al 3,5 jaar duurt.
Het falen van de orthopedisch chirurg had volgens leden van de Tweede Kamer al veel eerder door collega’s opgemerkt moeten worden, voordat twee fysiotherapeuten uiteindelijk de noodklok luidden. Naar aanleiding hiervan vragen ze zich af of er geen medische ongevallenraad moet worden ingesteld.

In een brief aan de Kamer schrijft de minister vervolgens dat ze naar aanleiding van de overstap van de disfunctionerende chirurg van het ene ziekenhuis naar het andere wel over een wettelijke meldplicht bij ontslag na zal denken. De vertraging in het onderzoek naar de vaatchirurg is onder meer terug te voeren op een niet-functionerende inspecteur bij de IGZ, aldus de minister. De inspecteur is inmiddels ontslagen. Ook schrijft ze dat er op dit moment vijf onderzoeken naar mogelijk disfunctionerende medisch specialisten lopen die al langer dan een jaar duren. Hetzelfde geldt voor vijf onderzoeken in de eerste lijn.

Binnen het VMS veiligheidsprogramma hebben alle ziekenhuizen een VIM- systeem (Veilig Incident Melden) opgezet. Doel van dit systeem is het melden van incidenten om deze vervolgens te analyseren en verbeteringen aan te brengen. Het is hierbij van belang dat de zorgverleners die het betreft betrokken zijn in dit leerproces en dat de analyse en het opstellen van verbetermaatregelen binnen de afdeling gebeurt. Naast het VIM systeem zijn voor 10 thema’s, waar de patiëntveiligheidsrisico’s het hoogst zijn, praktijkgidsen met aanbevelingen ter preventie ontwikkeld. Ziekenhuizen zijn momenteel druk bezig om al deze acties op een succesvolle wijze in te zetten ter bevordering van de patiëntveiligheid. Daarnaast geldt er een meldingsplicht van calamiteiten bij de IGZ. Zij heeft daarmee ook een signaleringsfunctie. Het opstellen van een ongevallenraad voegt weinig toe aan deze al lopende acties, maar zorgt wel voor extra administratieve lasten.

Bron: Rijksoverheid

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen