FDA keurt linagliptine tabletten goed voor de behandeling van diabetes type 2

Array

De eerste DPP-4 remmer in één doseringssterkte goedgekeurd in de Verenigde Staten; dosering hoeft niet aangepast te worden voor patienten met diabetes type 2 met verminderde lever- of nierfuncties.
Afgelopen week hebben Boehringer Ingelheim en Eli Lilly and Company van de FDA goedkeuring gekregen voor het in de Verenigde Staten op de markt brengen van linagliptine, dat naast dieet en lichaamsbeweging wordt voorgeschreven voor het verlagen van het bloedsuikergehalte bij patienten met diabetes type 2.

De 1FDA heeft linagliptine goedgekeurd voor gebruik als monotherapie of in combinatie met andere, vaak voorgeschreven geneesmiddelen voor diabetes type 2, zoals metformine, sulfonylureumderivaten en pioglitazon, voor het verlagen van   (HbA1c)-spiegels met gemiddeld -0,7 procent (in vergelijking met placebo).2

 

Linagliptine behoort tot een klasse geneesmiddelen die dipeptidylpeptidase-4 (DPP-4)-remmers worden genoemd en is het eerste middel van deze klasse, dat goedgekeurd wordt in één doseringssterkte (5 mg eenmaal daags).1 Aanpassing van de dosering is niet nodig bij patienten met verminderde lever- of nierfuncties.    Linagliptine verlaagt op glucoseafhankelijke manier het bloedsuikergehalte door verhoging van de hoeveelheid incretine (GLP-1), een stof die de insulinespiegels na de maaltijd en gedurende de dag verhoogt.1

 

“Veel patienten met diabetes type 2 kunnen hun bloedsuikergehalte niet reguleren met dieet en lichaamsbeweging alléén en hebben daarnaast één of meer geneesmiddelen nodig”, aldus John Gerich M.D., Professor of Medicine aan de medische faculteit van de Universiteit van Rochester. “De goedkeuring van linagliptine door de FDA is een belangrijke ontwikkeling, omdat patienten nu maar eenmaal per dag een tablet hoeven in te nemen, ook patienten met verminderde lever- of nierfunctie.  Met linagliptine is er een nieuwe mogelijkheid om diabetes type 2, een levensbedreigende aandoening, te behandelen.”

 

De goedkeuring van linagliptine door de FDA is het eerste succes sinds de start van het wereldwijde diabetes-samenwerkingsverband tussen Boehringer Ingelheim en Eli Lilly and Company in januari 2011. Door deze samenwerking worden de wetenschappelijke expertise en de zakelijke capaciteiten van twee toonaangevende, research gestuurde farmaceutische bedrijven aan elkaar gekoppeld om te voorzien in de behoeften van patienten en zorgprofessionals in de groeiende, wereldwijde diabetesepidemie.

 

“Door onze samenwerking met Boehringer Ingelheim is een van de sterkste diabetespijplijnen binnen de farmaceutische industrie gevormd”, aldus Enrique Conterno, president van Lilly Diabetes. “Linagliptine is het eerste goedgekeurde middel van, naar wij streven, vele nieuwe geneesmiddelen die het samenwerkingsverband zal voortbrengen voor de miljoenen mensen die moeten leven met diabetes type 2.”

 

Het totale klinische ontwikkelingsprogramma voor linagliptine bestaat uit 30 voltooide, lopende of geplande onderzoeken.  Linagliptine is ingediend voor registratie in de Europese Unie en Japan.

Over diabetes

Nederland telt ruim 800.000 mensen met diabetes.  Van alle bekende patienten met diabetes heeft ongeveer 90% type 2. Daarnaast wordt gesproken over nog eens 200.000 mensen die nog niet gediagnosticeerd zijn. De ziekte neemt zelfs epidemische vormen aan met een verwachte groei tot 2025 met ruim 30%.  Deze forse groei van het aantal diabetes patienten wordt voornamelijk veroorzaakt doordat steeds meer mensen kampen met overgewicht.  Zwaarlijvigheid en te weinig lichaamsbeweging zijn de grootste risico’s om diabetes type 2 te ontwikkelen.  Er wordt nu al gezegd dat Diabetes volksziekte nummer 1 is.9

Recente artikelen