Nieuw bloedonderzoek bij zwangere vrouwen voorkomt 40% anti-D prikken

Array

Vrouwen die in verwachting zijn, krijgen al vroeg in de zwangerschap een bloedonderzoek aangeboden. Hieruit kan blijken dat een vrouw rhesusnegatief is. Het bloed van het kind kan rhesuspositief zijn en ‘botst’ dan als het ware met het bloed van de moeder. Ter voorkoming van het aanmaken van antistoffen tegen het bloed van de baby krijgt de zwangere vrouw in de 30ste week een zogenaamde anti-D-prik. Tot nu toe kregen voor de zekerheid alle moeders met rhesusnegatief bloed – jaarlijks zo’n 27.000 – deze rhesusprik toegediend. Vanaf 1 juli 2011 verandert deze situatie.

De Nederlandse bloedvoorzieningsorganisatie Sanquin neemt een nieuwe bloedtest in gebruik. Met deze test is het mogelijk is om in de 27e week van de zwangerschap te zien of het ongeboren kind rhesuspositief of -negatief is. Voorheen was het alleen mogelijk om dit na de bevalling vast te stellen. Sanquin heeft samen met het RIVM, dat verantwoordelijk is voor dit bevolkingsonderzoek, deze nieuwe screening opgezet, waarmee kan worden vastgesteld of de rhesusprik echt nodig is. Hierdoor kunnen verloskundigen en gynaecologen veel gerichter een anti-D-prik toedienen en kan het totaal aantal anti-D-prikken met 40% omlaag.

Theo Buunen, voorzitter Raad van Bestuur Sanquin Bloedvoorziening: “Sanquin heeft als bloedvoorzieningsorganisatie alles onder één dak. Niet alleen de bloedvoorziening en de productie van geneesmiddelen uit bloedplasma, maar ook kennis op het gebied van bloed, bloedtransfusie en laboratoriumdiagnostiek. Sanquin levert zelf het anti-rhesus geneesmiddel dat wordt gemaakt uit bloed van vrijwillige niet-betaalde Nederlandse donors. En dankzij ons wetenschappelijk onderzoek hebben we nu deze doorbraak bereikt waar we natuurlijk bijzonder trots op zijn. Moeders worden niet meer onnodig geprikt en minder gebruik van geneesmiddelen betekent ook minder kosten.”

Meer informatie is te vinden op www.sanquin.nl/moederenkind.

Over Sanquin
Sanquin zorgt voor de bloedvoorziening in Nederland. Zij kan dat dankzij de honderdduizenden donors die vrijwillig bloed geven. De donors zijn het hart van de organisatie. Kernactiviteit is een veilige en efficiente productie en levering van bloedproducten voor de behandeling van patienten. Door onderzoek onderhoudt en vergroot zij haar kennis over bloed en transfusiegeneeskunde. Deze kennis stelt Sanquin in staat ziekenhuizen, behandelaren, te adviseren. In het werk van Sanquin staan de beginselen van het internationale Rode Kruis, kwaliteit en servicegerichtheid, centraal. Sanquin is een organisatie van, voor en door mensen.

Bron: Sanquin Bloedvoorziening

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen