Nieuwe test versnelt diagnose bij Bechterew

Reumafonds
Mensen die de ziekte van Bechterew hebben, lopen gemiddeld 8 jaar met rugklachten rond voordat de juiste diagnose gesteld wordt. Dr. Dominique Baeten van het AMC (Amsterdam) wil daar een eind aan maken. Hij werkt aan een diagnostische test, die via het bloed snel uitsluitsel kan geven. In het speciale Bechterewdossier licht Baeten in een video zijn onderzoek toe.

De ziekte van Bechterew is een reumatische aandoening, die vooral in het bekkengewricht en de rug klachten geeft. Het bindweefsel (ligamenten) tussen de ruggewervels verhardt en verbeent, waardoor de rug vast gaat zitten. Die verbening is te zien op een röntgenfoto of CT-scan, maar dan is het eigenlijk al te laat. “Medicijnen kunnen vergroeiingen niet meer terugdraaien. Daarom is er behoefte aan een test, die we bij mensen met specifieke rugklachten kunnen doen, waardoor zij tijdig met medicijnen kunnen starten”, aldus reumatoloog Baeten. Myofibroblasten
Uit eerder onderzoek van Baeten blijkt dat bij Bechterew-patienten in het ontstoken weefsel zogenaamde myofibroblasten voorkomen. Dat zijn littekencellen die bindweefsel aanmaken. Bij andere vormen van reuma zijn deze cellen nauwelijks aanwezig. Baeten: “De myofibroblast is een belangrijke marker voor de ziekte. De diagnostische test moet deze cellen zichtbaar maken in het bloed.” Bovendien onderzoekt Baeten hoe de activiteit van myofibroblasten is af te remmen, waardoor de ziekte van Bechterew tot stilstand kan worden gebracht.

Axiale spondylo-artritis
Om in een vroeg stadium de ziekte van Bechterew te kunnen vaststellen, is tevens een snelle verwijzing van huisarts naar reumatoloog nodig. Daarom pleiten Dominique Baeten en zijn collega-onderzoekers voor een nieuwe naam van ontstekingsrugpijn: axiale spondylo-artritis. Het gaat dan om mensen die specifieke rugklachten hebben, zoals te lezen is in het Bechterewdossier. Bij axiale spondylo-artritis kan al gestart worden met de juiste medicijnen, zodat de kwaliteit van leven verbetert en mensen pas in een later stadium de ziekte van Bechterew ontwikkelen. In Nederland hebben 1 op 200 mensen de ziekte van Bechterew, vooral jonge mensen tussen de 20 en de 40 jaar.

Meer weten over Bechterew?
In het Bechterewdossier vindt u medische informatie, actueel wetenschappelijk onderzoek en video’s. Ook kunt u een gratis brochure over de ziekte van Bechterew aanvragen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen