Jonge vrouwen vaker misselijk door chemo

Promotieonderzoek ziekenhuisapotheker Doranne Hilarius: Jonge vrouwen vaker misselijk door chemo
Vooral jonge vrouwen zijn vaker misselijk en braken na een chemokuur. Dit is een belangrijke conclusie uit het proefschift van Doranne Hilarius, ziekenhuisapotheker in het RKZ. Hilarius onderzocht de waarde van kwaliteit van leven metingen in de dagelijkse oncologiepraktijk.

“Door te vragen naar belangrijke onderwerpen als misselijkheid en vermoeidheid worden de klachten beter onderkend en kun je gerichter behandelen.” Vrijdag 10 juni promoveert zij aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) op dit onderwerp.

Tot nu toe werd altijd gedacht dat het type chemo van invloed was op het optreden van misselijkheid en braken. Hilarius bewijst het tegendeel. Leeftijd en geslacht zijn het meest voorspellend. De medicatie wordt daar nu nog niet op aangepast. “Aangezien steeds meer vrouwen met borstkanker chemokuren krijgen, is het nuttig de groep jonge vrouwen verder te onderzoeken. Dit wordt mijn volgende onderzoek”, aldus Hilarius.
Vermoeidheid
Ook vermoeidheid speelt een belangrijke rol in de kwaliteit van leven. “In de praktijk blijkt er vaak geen verband te bestaan tussen de gerapporteerde vermoeidheid van de patient en de voorgeschreven medicatie. Patienten wordt vaak geadviseerd het rustig aan te doen, terwijl in richtlijnen wordt aanbevolen de patienten te stimuleren actief te blijven. Slechts de helft van de bij mijn onderzoek betrokken patienten kreeg de volgens richtlijn medicamenteuze behandeling voor vermoeidheid.”

Meer inzicht, betere communicatie
Hilarius keek niet alleen naar uitkomsten van kwaliteit van leven metingen voor haar proefschrift. Ook onderzocht ze de waarde van deze vragenlijsten voor de individuele patientenzorg. “Het verbetert de communicatie met de patienten en geeft de zorgverleners meer inzicht in hoe het met de patient gaat. Het heeft echter slechts in beperkte mate invloed op het handelen van zorgverleners. Dit komt waarschijnlijk doordat er geen heldere behandeltrajecten aan gekoppeld zijn. De handvatten ontbreken nu nog. Ik zou graag zien dat ook hier vervolgonderzoek naar komt,” aldus de ziekenhuisapotheker uit het RKZ.

Bron: RKZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen