Bleachorexia, gevaarlijk voor tanden

Array

Tanden bleken heeft de afgelopen jaren een vogelvlucht genomen en dat kan resulteren in obsessief gedrag en schadelijk zijn voor de tanden, zo waarschuwt tandenkliniek WIT. Bijna wekelijks melden zich klanten in de zaak met spierwitte tanden, die daar geen genoegen meenemen. Deze mensen hebben last van Bleachorexia, een term die in Amerika al gemeengoed onder tandartsen is geworden. Hulpverlening voor dit soort patienten, die vaak allerlei thuisbleek middelen door elkaar gebruiken is er nauwelijks.

WIT wil waarschuwen voor de gevaren, die overmatig bleken tot gevolg kan hebben. Tandartsen en mondhygienisten kunnen goed advies geven over de staat van het gebit en goed beoordelen of een eerste, tweede of derde tanden bleek behandeling raadzaam is. Beautyspecialisten zonder tandheelkundige opleiding kunnen dit eenvoudigweg niet, wat desastreuze gevolgen voor de tanden kan hebben. De tandenkliniek zou daarom graag een keurmerk zien, waarbij tandheelkundige organisaties zich kunnen aansluiten.

Het overmatig bleken van de tanden kan liggen aan het feit dat mensen zich graag willen spiegelen aan de prachtige witte lach van veel filmsterren. Zij realiseren zich vaak niet dat deze filmsterren peperdure implantaten hebben om deze witte lach te bereiken en daarnaast wordt er tijdens filmopnamen en fotoshoots gebruik gemaakt van een witlicht, waardoor tanden extra wit lijken.

“Soms schrikken wij echt van de staat van het gebit van deze bleachorexia patienten. Naast dat wij de behandeling afraden, komt het veelvuldig voor dat wij ze doorverwijzen naar een gespecialiseerde tandarts omdat patienten schade hebben opgelopen aan het glazuur van het gebit.”, aldus David Pinto van WIT
Dit is een origineel bericht van Pinto Solutions
Bron: ANP Perssupport

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen