Yoga helpt kinderen met buikpijn

Yoga-oefeningen kunnen pijnklachten bij chronische buikpijn verminderen. Dit blijkt uit een artikel dat deze week is verschenen in het gerenommeerde medische tijdschrift Complementary Therapies in Medicine. Tussen de 1,8 en 4,6 % van de Nederlandse schoolgaande kinderen, heeft regelmatig last van buikpijn, terwijl daarvoor geen lichamelijke oorzaak is aan te wijzen. Ruim een kwart van de patientjes heeft langer dan vijf jaar last van functionele buikpijn of een prikkelbare dikke darm, zoals chronische buikpijn vaak wordt genoemd.  De standaardaanpak – geruststellen, dieet – heeft vaak geen effect.  Maag-, darm- lever-kinderarts Judith Deckers-Kocken deed in Almere samen met  arts-assistent Marion Brands en yogalerares Helen Purperhart een onderzoek naar het effect van yoga op buikpijn. Uit het nu gepubliceerde onderzoek blijkt, dat zowel de ernst van de pijn als het aantal keren dat een kind pijn had, minder werden door de yogalessen. Judith Deckers-Kocken is sinds 2010 aan het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch verbonden en werkt aan vervolgonderzoek.

Aan het onderzoek deden 20 kinderen tussen de 8-18 jaar mee. De kinderen hadden nooit eerder iets met hypnotherapie, psychotherapie, yoga of een andere ontspanningstherapie gedaan. In de maand voorafgaande aan de yogalessen ontvingen de kinderen de normale medische zorg. Daarna kregen ze gedurende 12 weken tien Hatha yogalessen. De lessen bestonden uit een mix van klassieke yoga-posities en ademhalingsoefeningen. Tot drie maanden na de yoga-behandeling hielden de kinderen een buikpijndagboek bij. Daarin noteerden ze dagelijks de ernst van de pijn en het aantal keren dat ze buikpijn hadden. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de pijn significant minder werd, zelfs drie maanden na de behandeling nog. Bovendien verbeterde de kwaliteit van leven na yoga bij de kinderen.

Vervolgonderzoek
Het pilot onderzoek  betrof slechts 20 kinderen, waardoor de conclusies met voorzichtigheid gehanteerd dienen te worden. Vervolgonderzoek is noodzakelijk. Waardoor yoga precies werkt, is nog niet precies duidelijk. Mogelijke antwoorden kunnen zijn dat yoga de ademhaling via het hart en de longen verbetert en daarmee invloed heeft op het totale lichamelijke functioneren. Ook zou het stress verminderen en daarmee de pijnbeleving. Dr. Deckers werkt aan een breed vervolgonderzoek, waarvoor zij onder meer in gesprek is met de zorgverzekeraars.

Jeroen Bosch Ziekenhuis
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot ziekenhuis op meerdere locaties in de regio ’s-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. Sinds 1274 kent de regio een gastvrij ziekenhuis waar persoonlijke aandacht voor de patient, kwaliteit en innovatie belangrijk zijn. Het ziekenhuis heeft in april 2011 een nieuw gebouw betrokken en wil het meest patientgerichte ziekenhuis in Nederland zijn. Met ruim 240 medisch specialisten verdeeld over 29 specialismen is het Jeroen Bosch Ziekenhuis een topklinisch centrum voor acute en specialistische zorg. Als opleidingsziekenhuis levert het een belangrijke bijdrage aan de opleiding van artsen en verpleegkundigen in Nederland. Speerpunten in de zorg zijn Oncologie, Cardiovasculaire geneeskunde, Endoscopie en Transmurale geneeskunde.

Recente artikelen