web analytics

MedicalFacts

MedicalFacts wordt mede mogelijk gemaakt met steun van:
astrazeneca 728 x 90 longpas
0

MSD’ers starten eigen onderzoeksbedrijfjes op Life Science park Oss

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding 2 July, 2011
Het opzetten van een Life Sciences Park in het Brabantse Oss is mogelijk en wenselijk. Dat is de conclusie van een taskforce van het farmaceutische bedrijf MSD en verschillende overheden. De ministeries van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zijn bereid het Life Sciences Park ook financieel te steunen. Onderzoekers die hun baan bij MSD verliezen kunnen nu met hun eigen bedrijf een doorstart maken in het science park.Tegen de driehonderd oud-medewerkers van MSD kunnen straks aan de slag in het Life Sciences Park in Oss. Het farmaceutisch bedrijf sloot gisteren een hele onderzoeksafdeling. Daardoor raakten 500 onderzoekers hun baan kwijt. Het Life Sciences Park is opgezet om dat banenverlies te compenseren.

Het ministerie van Economische Zaken draagt enkele miljoenen bij aan het Life Sciences Park dat in Oss moet komen om banen te kunnen behouden bij MSD Organon. Dat vertelde minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) vrijdag tijdens een persconferentie bij MSD in Oss. Verhagen is blij dat er brede steun vanuit onderwijs, ondernemers en de overheid is voor het park.

Het kabinet steunt de komst van het life sciencepark voor ‘maximaal behoud van de kennis en werkgelegenheid’ bij MSD, zo meldde Minister van EL&I Maxime Verhagen. Door het park kunnen ruim driehonderd banen behouden blijven. Merck, het moederbedrijf van MSD zal tachtig miljoen euro zouden bedragen, de helft van de kosten.

Life sciences is een van de topsectoren waarin ons land zich wereldwijd kan blijven onderscheiden.’ De task force kreeg 89 voorstellen van onderzoekers van binnen en buiten MSD voor het starten van een bedrijf in het sciencepark. Twintig projecten zijn geselecteerd om een nieuwe start te gaan maken. De kwaliteit van de bedrijfsplannen is volgens een onafhankelijke adviescommissie goed genoeg om het succes van het sciencepark mogelijk te maken.

Naast het ministerie steunen onder meer de gemeente Oss en de provincie Noord-Brabant het plan. De betrokken partijen tekenden vrijdag een overeenkomst om de komst van het park te steunen. Startende en bestaande ondernemers kunnen er toegang krijgen tot bijvoorbeeld laboratoriumruimten met onderzoeksapparatuur. Ondernemers krijgen hulp van het ministerie om te kijken of ze in aanmerking komen voor subsidieregelingen.

Startende en bestaande ondernemers krijgen in het sciencepark de beschikking over verschillende onderzoeksruimtes en toegang tot chemische, biologische en analytische laboratoria met de modernste apparatuur. Ze kunnen verder gebruik maken van de belastingaftrek voor investeringen in onderzoek en ontwikkeling en van kredieten uit het nieuwe Innovatiefonds. Om te zorgen dat de ondernemers in het science zo goed mogelijk profiteren van deze regelingen, worden ze begeleid door een account manager van het ministerie van EL&I.

Het ministerie van EL&I draagt enkele miljoenen euro’s bij voor het management van het park en investeringssteun voor de ondernemers en een ambtenaar van EL&I wordt in Oss gestationeerd om startende ondernemers te helpen. VWS stelt via het topinstituut Pharma 1 miljoen euro ter beschikking voor activiteiten van ondernemers en onderzoekers in het park. Daarnaast gaat VWS er voor zorgen dat er in 2013 versnelde procedures zijn voor vergoedingen voor nieuwe innovatieve medicijnen.
De exacte omvang van de bijdrage van Economische Zaken is afhankelijk van de verdere uitwerking van de plannen.

Bron: NOS & MedicalFacts


Tagged with: , ,

Comments are closed.

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!

Protected by Sabre. 6787 aliens stopped.