Haarverlies bij vrouwen, verborgen verdriet

Array

Kaalheid bij mannen zijn we gewend. Hoewel geen man zit te wachten op inhammen en een kale kruin, is kaalheid bij mannen geen taboe meer. De één haalt rigoureus de tondeuse over het hoofd, de ander laat nieuwe haren implanteren. Bekende mannen tonen trots de kale schedel of de verse ‘aanplant’ op tv.
Haarverlies bij vrouwen wordt echter angstvallig verborgen onder pruiken en sjaaltjes. Het is nauwelijks onderwerp van gesprek tussen vrouwen onderling. Een onderschat probleem dat het leven van vrouwen sterk beïnvloedt.
Toch heeft naar schatting 13% van de vrouwen in meer of mindere mate last van haaruitval. Dit aantal groeit tot 50% na de overgang en boven de leeftijd van 65 jaar tot 75%!

Eerste tekenen van haaruitval
Iedereen verliest dagelijks iets meer dan honderd haren. Ditzelfde aantal komt er ook weer bij. Maar wanneer het echt om haarverlies gaat, blijft nieuwe aanwas weg. De haardos wordt steeds dunner. Het wordt veroorzaakt door een stofje dat het lichaam maakt, dihydrotestosteron (DHT) met behulp van het enzym 5-alpha-reductase. Vrouwen en mannen die meer van dit enzym maken, maken meer DHT. DHT is de oorzaak dat de haren steeds dunner worden, totdat ze uiteindelijk helemaal wegblijven.
Het dunner worden van het haar boven op het hoofd, zal het eerst opvallen. Ook de hoeveelheid haar in een paardenstaart zal drastisch verminderen.

Het tij keren
Helaas is er nog geen wondermiddel gevonden dat de kaalheid kan terugdraaien. Er kan geprobeerd worden het proces te stoppen met behulp van de Diane-pil, dat het hormoon cyproteron-acetaat, bevat. Voor mannen wordt het middel finasteride sinds 2003 voorgeschreven, maar het gebruik voor vrouwen is omstreden. Proeven bij vrouwtjesmuizen toonden ernstige afwijkingen bij mannelijke nakomelingen, daarom wordt het alleen een enkele keer voorgeschreven aan vrouwen in de overgang.
Minder risicovol is het gebruik van lotions en voedingssupplementen, die invloed hebben op de structuur van het haar en de hoofdhuid. Hiervan wordt het haar dikker en de hoofdhuid gezonder.

Doe de haartest!
Wacht niet tot je de eerste tekenen van kaalheid in de spiegel ziet. Pak een pluk van ongeveer honderd haren en trek er zachtjes aan. Raken er meer dan twintig haren los, dan heb je reden tot bezorgdheid. Maak een afspraak bij de Care for Women-specialiste en laat je adviseren over het gebruik van haarproducten, voeding en voedingssupplementen.
Ook wanneer het haaruitval al in een verder gevorderd stadium is kan zij helpen bij het kiezen van het juiste kapsel of haarstuk.

Recente artikelen