Maatregelen tegen overdracht van Klebsiella Oxa-48 buiten het ziekenhuis

Array

Het advies Maatregelen tegen overdracht van Klebsiella Oxa-48 buiten het ziekenhuis en de samenvatting is door de Werkgroep Infectie Preventie (WIP) in samenwerking met de LCI opgesteld.

Bacteriologisch onderzoek

  • –  Inventarisatiekweken bij verdenking van besmetting
  • –  Controlekweken één week na behandeling.Er wordt altijd een keelkweek en een feceskweek (of rectumwat) afgenomen, zowel bij inventarisatie- als bij controlekweken.Aanvullende kweken zijn mogelijk van sputum, huidlaesies en wonden, urine.
    In overleg met de arts-microbioloog van het betrokken microbiologisch laboratorium dient te worden bepaald welke aanvullende kweken afgenomen dienen te worden.

Patienten/clienten Maatregelen

Verpleeghuis

Verzorgingshuis

Thuiszorg

Positief bevonden patiënten/cliënten

contactisolatie*~ in een éénpersoonskamer

alleen contactisolatie* bij directe zorgcontacten~ en schoonmaken van toilet en douche

alleen contactisolatie bij directe zorgcontacten en schoonmaken van toilet en douche#

Contacten met nog onbekende uitslag van het contactonderzoek

Kamergenoten: afnemen kweken en contactisolatie in een éénpersoonskamer

Medebewoners die dezelfde douche en toilet gebruiken: afnemen kweken. Isolatie niet nodig

Huisgenoten: alleen melden mogelijke besmetting indien zij naar zorginstelling of ziekenhuis gaan voor eigen gezondheid. Isolatie niet nodig

Contacten die bewezen negatief zijn

geen extra maatregelen noodzakelijk

* Contactisolatie houdt hier in: de patiënt heeft een eigen toilet en douche en alle medewerkers (zowel schoonmaakmedewerkers als zorgmedewerkers) trekken handschoenen en een schort met lange mouwen aan voor het betreden van de kamer.
~ Dit wordt aangevuld met een chirurgisch mondneusmasker indien patiënt braakt of wordt uitgezogen.
# Patiënt/cliënt heeft een eigen toilet en douche indien mogelijk

Contactonderzoek

Contactonderzoek is alleen noodzakelijk in verpleeghuis en verzorgingshuis om eventuele verspreiding van Klebsiella spp. Oxa-48 op te sporen.

Behandeling van positieve patiënten en beëindigen van isolatie

Behandeling van infectie of dragerschap met Klebsiella Oxa-48 en afspraken over het afnemen van het aantal controlekweken dient te gebeuren in overleg met een arts-microbioloog.

De behandelend arts / huisarts dient de cliënt te informeren over de reden van de extra maatregelen die genomen moeten worden tijdens bezoek aan of opname in (andere) zorginstellingen.

Reiniging en desinfectie

Een goede handhygiëne en huishoudelijke reiniging van materialen en kamers is belangrijk om transmissie te voorkomen.
De standaard reinigings- en desinfectieprocedures van handen en materialen zijn voldoende om Klebsiella spp. Oxa-48 te verminderen of te elimineren.

Einddesinfectie vindt alleen plaats in verplegings- en verzorgingshuis, hiervoor wordt chloor 250 ppm of een ander daarvoor toegelaten desinfectans gebruikt.

Medewerkers

Bij medewerkers wordt in principe geen contactonderzoek uitgevoerd, omdat zij geen of slechts kortdurend drager zijn.
Dragerschap bij medewerkers leidt niet tot besmetting van patiënten als door de medewerker de algemene voorzorgmaatregelen worden genomen (zie bovenstaande maatregelen) en een goede hand/schoonmaak hygiëne wordt toegepast.

Download

Bron: RIVM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen