Clostridium difficile-bacterie op vlees in Nederland geen risico

In Nederland komt de bacterie Clostridium difficile nauwelijks voor op vlees. Dit geldt eveneens voor de nieuwe extra ziekteverwekkende typen van deze bacterie die ook bij de mens worden aangetroffen. De bacterie is daarom geen risico bij vleesbereiding en consumptie. Dit concludeert het bureau Risicobeoordeling & onderzoeksprogrammering (BuRO) na een onderzoek van 500 vleesmonsters door de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA).

Onderzochte vleesmonsters
De nVWA onderzoekt jaarlijks monsters van dieren en voedingsmiddelen op het voorkomen van opduikende ziekteverwekkers zoals MRSA en ESBL-producerende bacterien. Er is ook gekeken naar de clostridium difficile-bacterie. In 8 van de 500 (1,6%) onderzochte vleesmonsters was de bacterie aanwezig. Slechts in 1 monster is een type gevonden dat in Nederland ook bij de mens is gevonden. Dit was niet een van de nieuwe extra ziekteverwekkende typen.

Maatregelen
Er is een toename van het aantal infecties door clostridium difficile. Het BuRO adviseert de inspecteur-generaal van de nVWA om de aanwezigheid van de bacterie in dieren en voedingsmiddelen periodiek te onderzoeken. Daarnaast moet worden vastgesteld hoeveel clostridium difficile-bacterien er nodig zijn om een infectie te kunnen veroorzaken. Ook moet het duidelijk worden wat de mogelijke samenhang is van de ziekte bij de mens en het voorkomen van de bacterie bij dieren en op voedingsmiddelen.

Clostridium difficile
Clostridium difficile is een bacterie die kan worden aangetroffen in het maag-darm-kanaal van mensen en dieren. Uitgescheiden clostridium difficile-bacterien vormen sporen die bijvoorbeeld in oppervlaktewater en de bodem maanden kunnen overleven. Vooral na antibioticumgebruik en bij weerstandsvermindering kan de bacterie zich vestigen in het darmkanaal. De verschijnselen van een infectie varieren van symptoomloos dragerschap tot diarree. Een ernstige ontsteking van de dikke darm door de difficile-bacterie kan, vooral bij ouderen, dodelijk aflopen.

Keukenhygiene
Door goede keukenhygiene kunnen bacterien op voedingsmiddelen zich niet verder verspreiden. Bakken of braden bij een temperatuur van 85°C doodt ten minste 90% van de difficile-bacterien. Voedingsmiddelen die onverhit worden gegeten zoals diverse groenten kunnen ook ziekmakende bacterien bevatten en moeten daarom zorgvuldig en herhaald worden gewassen.

Het bureau Risicobeoordeling & onderzoeksprogrammering van de nVWA oordeelt en adviseert wetenschappelijk onderbouwd over mogelijke bedreigingen van de voedsel- en productveiligheid, diergezondheid en dierenwelzijn. De onafhankelijke uitoefening van deze opdracht is geregeld in de Wet onafhankelijke risicobeoordeling Voedsel en Waren Autoriteit die in 2006 door het parlement is aangenomen. Adviezen in het kader van de wet worden uitgebracht aan de ministers van de ministeries van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Meer informatie:

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de nVWA 070-448 46 46. Consumenten en bedrijven kunnen bellen met 0800-0488.

De AID, PD en VWA bouwen aan één nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit.

Bron: nVWA

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen