Minimaal invasieve diagnostiek vormt aanvulling op sparende prostaatbehandeling;

Array

Minimaal invasieve diagnostiek vormt aanvulling op sparende prostaatbehandeling; Heidelbergse kliniek ziet grotendeels af van de problematische biopsie; risicoarme en betrouwbare diagnostiek van het prostaatcarcinoom
De Heidelbergse Kliniek voor Prostaattherapie staat in heel Duitsland bekend als de enige kliniek, die zich uitsluitend heeft gespecialiseerd in de sparende prostaatbehandelingsprocedure. Middels nieuwe, nog nauwkeurigere diagnostische methoden met minimale verspreiding van cellen en bacterien in het lichaam, lukte het de urologen Dr. Thomas Dill en Dr. Martin Löhr een volgende stap te zetten voor een complete en sparende prostaatbehandeling.

In Duitsland wordt bij één patient per minuut de diagnose kanker gesteld. Kanker leidt in Duitsland tot 436.000 nieuwe ziektegevallen en 208.000 sterfgevallen per jaar. De meest voorkomende vorm van kanker bij mannen is prostaatkanker (PCa) met bijna 60.000 gevallen. Voor mannen vanaf het 45ste levensjaar wordt door medici een jaarlijks preventief onderzoek aanbevolen, inclusief palpatie van de prostaat (tastonderzoek via de anus), urineanalyse, echografie van de blaas en de nieren, en bepaling van de PSA-waarde. PSA staat voor ‘prostaat-specifiek-antigeen’ en is inmiddels de belangrijkste indicator binnen de urologie geworden. Een verhoogde PSA-waarde kan (maar dat hoeft niet) een aanwijzing zijn voor een prostaattumor. Heel vaak wordt daarom op grond van slechts een geringe verhoging van de PSA-waarde, besloten tot een prostaatbiopsie via de endeldarm.

De trefzekerheid van de echogestuurde prostaatbiopsie via de endeldarm is echter relatief gering en gaat bovendien gepaard met aanzienlijke risico’s. Vaak zijn drie of meer procedures nodig waarbij telkens tot wel 30 monsters uit de prostaat worden genomen, om een prostaatcarcinoom te diagnosticeren. Daarbij kunnen bacterien in de bloedbaan terechtkomen, wat tot een levensbedreigende bloedvergiftiging kan leiden. Bovendien kunnen kwaadaardige cellen door de biopsieprocedure worden verspreid naar elders in het lichaam. In de Kliniek voor Prostaattherapie worden speciale niet-invasieve diagnostische methoden toegepast, die een prostaatbiopsie in veel gevallen overbodig maken. Hierbij kunnen enerzijds biopsie-bijwerkingen , en anderzijds valsnegatieve (betreft een niet gevonden maar wel aanwezige aandoening) bevindingen, worden vermeden.

Met de modernste laboratoriumprocedures kan na een eenvoudige bloedafname tumoractiviteit worden aangetoond in het bloed. Met de aldus vastgestelde tumorgegevens kunnen al in het voortraject uitspraken worden gedaan over de behandelingsmogelijkheden. Bovendien kunnen met behulp van een speciale urineanalyse bepaalde gensequenties in prostaatcellen worden herkend, die kenmerkend zijn voor kanker. Een MRI-scan (Magnetic Resonance Imaging) van de prostaat met een groot oplossend vermogen, kan ook kleine prostaatcarcinomen nauwkeurig lokaliseren, zodat een nauwkeurig gerichte behandeling mogelijk wordt waarbij gezond prostaatweefsel wordt gespaard. Bij de Heidelbergse Kliniek voor Prostaattherapie bleek ook de echo-elastografie, een uiterst moderne diagnostische methode bij prostaatkanker, zeer betrouwbaar. Als prostaatkanker eenmaal is gediagnosticeerd, kan de aandoening sparend en zonder operatief ingrijpen worden behandeld met HIFU (High-Intensity Focused Ultrasound: gericht ultrageluid van grote intensiteit) met een grote kans op genezing.

De beide urologen Dr. Thomas Dill en Dr. Martin Löhr hebben inmiddels het werk overgenomen van de uroloog Dr. Joachim-Ernst Deuster die bijna twintig jaar geleden de Kliniek voor Prostaattherapie oprichtte.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen