1 op de 5 Nederlanders weigert familie op uitvaart

Twintig procent van de Nederlanders wil één of meerdere familieleden niet bij de eigen uitvaart hebben. Dit blijkt uit een onderzoek van Nuvema Uitvaartverzekering. Ex-partners zijn het minst welkom maar ook broers en zussen zijn vaak niet gewenst. Schoonmoeders zijn opmerkelijk populair en staan ‘slechts’ op de 10e plaats van meest geweigerde familieleden bij de uitvaart.

“Wij zien dat mensen steeds specifieker en persoonlijker worden in hun wensen voor de uitvaart. Dit was voor ons aanleiding om te onderzoeken of er ook voorkeuren zijn voor de gastenlijst”, aldus Emile de Jong, commercieel directeur van Nuvema Uitvaartverzekering.

Ex-partner het minst welkom
Wanneer iemand wordt geweigerd bij de uitvaart, dan is dit in 17% van de gevallen de ex-partner. De veel voorkomende opmerking hierbij is: “Ik ben niet voor niets gescheiden, mijn ex is passé!”. Ook opvallend is dat broers of zussen vaak niet welkom zijn. De directe bloedband is in bijna 16% van de gevallen geen garantie voor een uitnodiging op de uitvaart.

Top 10 meest geweigerde familieleden
De Top 10 meest geweigerde familieleden bij een uitvaart wordt gedomineerd door ex-partners (nr. 1 en 3) en de zussen en broers (nr. 2 en 4). Opvallend is dat tantes en nichtjes, als verre familie, ook hoog scoren.
Tegen alle verwachtingen in blijkt dat de schoonmoeder in slechts 4% van de gevallen niet welkom is. Ze sluit de Top 10 af en doet hiermee nauwelijks onder voor de eigen moeder (3,5%). De beruchte moeizame relatie met schoonmoeders heeft dus geen consequenties op het uitnodigingsbeleid voor de uitvaart. Bekijk de volledige lijst van meest geweigerde familieleden bij een uitvaart op www.nuvema.nl.

Familieruzie reden om te weigeren
De meest genoemde reden om familieleden te weigeren bij een uitvaart is een familieruzie uit het verleden. Ook het feit dat men soms al jaren geen contact meer heeft gehad met elkaar speelt hierin mee. Een van de respondenten zegt: “Na een fikse ruzie is er geen contact meer, dus dan hoeft hij ook niet op mijn uitvaart te komen!”.
Ook bij bekende Nederlanders en buitenlandse artiesten mag lang niet iedereen op de uitvaart komen. Vaak wordt de pers op afstand gehouden, maar bij de begrafenissen van Michael Jackson en Prins Claus waren ook enkele personen niet welkom. Bekijk alle voorbeelden in het dossier ‘Ongewenst op een uitvaart’ op www.nuvema.nl.

Onderzoeksopzet
In juni 2011 onderzocht Multiscope in opdracht van Nuvema Uitvaartverzekering onder 1000 Nederlandse consumenten welke familieleden niet welkom zijn op hun uitvaart. De volledige resultaten, achtergronden en onderzoeksopzet zijn te vinden op de website van Nuvema (www.nuvema.nl).

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen