web analytics

MedicalFacts

MedicalFacts wordt mede mogelijk gemaakt met steun van:
astrazeneca 728 x 90 longpas
0

AstraZeneca: In de huidige tijd zijn ethisch handelen en transparantie belangrijke uitgangspunten

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding 19 August, 2011
Naar aanleiding van het bericht dat AstraZeneca Nederland stopt met het sponsoren van artsen die naar buitenlandse congressen gaan, vroeg de redactie van Medicalfacts om een reactie van de farmaceut. AstraZeneca vergoedt inderdaad niet langer de reis-, verblijf- en / of registratiekosten van artsen die naar wetenschappelijke congressen gaan. (Of eigenlijk 50% van deze kosten, AstraZeneca was indertijd het eerste bedrijf dat een eigen bijdrage vroeg aan artsen), aldus de woordvoerder van AstraZeneca Nederland.

“In de huidige tijdsgeest zijn ethisch handelen en verregaande transparantie belangrijke uitgangspunten voor de activiteiten van bedrijven en organisaties. Dit geldt ook dus voor de zorgsector, en de farmaceutische industrie.  Daarom heeft AstraZeneca wereldwijd haar beleid met betrekking tot communicatie naar en samenwerking met beroepsbeoefenaren en andere partners in de zorg aangescherpt. 

Artsen (en andere relevante zorgpartijen) moeten op de hoogte zijn van de werking en toegevoegde waarde van geneesmiddelen. AstraZeneca zal zich blijven inzetten om artsen deze informatie te geven. Activiteiten met en contacten tussen de producent en de voorschrijver mogen echter geen oneigenlijke aansporing geven om bepaalde medicijnen in te zetten. Gevolg is dat AstraZeneca is gestopt met sponsoring van individuele beroepsbeoefenaren (artsen) om elke schijn van mogelijke belangenverstrengeling te vermijden”.
“Daardoor is sponsoring van deelname van artsen aan internationale congressen en bijbehorende reis- en verblijfkosten bij AstraZeneca niet langer toegestaan, worden er geen pennen, blocnotes, etc meer gegeven.  Alleen items die een expliciet medisch / educatief doel hebben mogen nog incidenteel worden gegeven.
Het geld dat hiermee vrijkomt wordt ingezet voor projecten die de patientenzorg verbeteren, voor educatie van beroepsbeoefenaren en voor nieuwe manieren van informatieoverdracht waardoor artsen en apothekers hun patienten beter kunnen helpen, waaronder online platforms en digitale technologie. Enkele voorbeelden vind je op onze website www.astrazeneca.nl. Binnenkort wordt dit uitgebreid”.


Tagged with:

Comments are closed.

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!

Protected by Sabre. 6787 aliens stopped.