AstraZeneca: In de huidige tijd zijn ethisch handelen en transparantie belangrijke uitgangspunten

Naar aanleiding van het bericht dat AstraZeneca Nederland stopt met het sponsoren van artsen die naar buitenlandse congressen gaan, vroeg de redactie van Medicalfacts om een reactie van de farmaceut. AstraZeneca vergoedt inderdaad niet langer de reis-, verblijf- en / of registratiekosten van artsen die naar wetenschappelijke congressen gaan. (Of eigenlijk 50% van deze kosten, AstraZeneca was indertijd het eerste bedrijf dat een eigen bijdrage vroeg aan artsen), aldus de woordvoerder van AstraZeneca Nederland.

“In de huidige tijdsgeest zijn ethisch handelen en verregaande transparantie belangrijke uitgangspunten voor de activiteiten van bedrijven en organisaties. Dit geldt ook dus voor de zorgsector, en de farmaceutische industrie.  Daarom heeft AstraZeneca wereldwijd haar beleid met betrekking tot communicatie naar en samenwerking met beroepsbeoefenaren en andere partners in de zorg aangescherpt. Artsen (en andere relevante zorgpartijen) moeten op de hoogte zijn van de werking en toegevoegde waarde van geneesmiddelen. AstraZeneca zal zich blijven inzetten om artsen deze informatie te geven. Activiteiten met en contacten tussen de producent en de voorschrijver mogen echter geen oneigenlijke aansporing geven om bepaalde medicijnen in te zetten. Gevolg is dat AstraZeneca is gestopt met sponsoring van individuele beroepsbeoefenaren (artsen) om elke schijn van mogelijke belangenverstrengeling te vermijden”.
“Daardoor is sponsoring van deelname van artsen aan internationale congressen en bijbehorende reis- en verblijfkosten bij AstraZeneca niet langer toegestaan, worden er geen pennen, blocnotes, etc meer gegeven.  Alleen items die een expliciet medisch / educatief doel hebben mogen nog incidenteel worden gegeven.
Het geld dat hiermee vrijkomt wordt ingezet voor projecten die de patientenzorg verbeteren, voor educatie van beroepsbeoefenaren en voor nieuwe manieren van informatieoverdracht waardoor artsen en apothekers hun patienten beter kunnen helpen, waaronder online platforms en digitale technologie. Enkele voorbeelden vind je op onze website www.astrazeneca.nl. Binnenkort wordt dit uitgebreid”.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen