Uitstel van alcoholgebruik onder jongeren is succesvolle preventie

Array
Het uitstellen van alcoholgebruik door jongeren is heel goed mogelijk door ouders op te roepen hun kinderen geen alcohol te geven, en jongeren te stimuleren om niet te drinken. Bovendien zullen jongeren die tot hun vijftiende geen alcohol drinken, ook op hun zestiende minder glazen alcohol drinken – in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht. Uitstellen van alcoholgebruik onder jongeren is daarmee een doelmatige alcoholpreventie. Dat concludeert Ina Koning in haar proefschrift. Zij promoveert 30 september aan de Universiteit Utrecht.

Jongeren mogen in Nederland vanaf hun 16e jaar legaal licht-alcoholische dranken kopen. Tot die leeftijd is het voor veel ouders toch moeilijk hun kinderen te verbieden alcohol te drinken. Niet alleen beginnen de meeste jongeren voor hun 16e met drinken, ook geloven veel ouders dat verbieden geen zin heeft. Dat zou averechts werken; door het te verbieden gaan ze juist drinken. “Dit is echter niet waar”, concludeert de Utrechtse onderzoeker Ina Koning in haar proefschrift. “Als ouders streng zijn en regels stellen, blijkt dat te werken: jongeren beginnen dan later met drinken. Bovendien: als deze jongeren 16 jaar zijn, drinken ze juist minder alcohol.” Voor dit welslagen is het van belang dat ook de kinderen ervan worden overtuigd om niet op jonge leeftijd alcohol te drinken.

Ouders en hun kinderen informeren

De Utrechtse promovenda heeft voor dit project, ‘Preventie van Alcoholgebruik in Scholieren’ (PAS) – in samenwerking met het Trimbos-instituut en de Radboud Universiteit – gedurende vijf jaar meer dan 3.000 jongeren en hun ouders gevolgd. Koning concludeert dat succesvol uitstellen van wekelijks drinken onder jongeren alleen werkt als zowel de ouders als hun kinderen geïnformeerd worden over de nadelen van alcoholgebruik op jonge leeftijd. “Die gecombineerde aanpak is essentieel voor het slagen van alcoholpreventie. Alleen ouders of alleen jongeren informeren werkt niet.” Door ze beiden goed te informeren weten ouders dat ze hun kinderen strikte regels kunnen opleggen. En bij de kinderen treedt een hogere zelfcontrole op. “Ze durven makkelijker ‘nee’ te zeggen”, zo verduidelijkt Koning.

Geen inhaal-effect

Deze gecombineerde PAS-interventie werkt zelfs nog door als jongeren de leeftijd van 16 jaar hebben bereikt. “Er is geen sprake van een ‘inhaal-effect’, zoals veel ouders denken”, aldus Koning. Als jongeren later beginnen met drinken, drinken ze ook minder alcohol als ze op 16-jarige leeftijd eenmaal wel mogen drinken.

Symposium ‘Sweet Sixteen’

Op donderdagmiddag 29 september, een dag voor haar promotie, organiseert Ina Koning het symposium ‘Sweet Sixteen; rethink the way you drink’. Wetenschappers uit binnen- en buitenland presenteren hun onderzoek naar factoren die van invloed zijn op het alcoholgebruik onder jongeren ouder dan 16 jaar. Meer informatie over de bijeenkomst is aan te vragen via email ([email protected]). Aanmelden voor het symposium kan bij onderstaande contacten.

Meer informatie

Ronnie van Veen, persvoorlichting faculteit Sociale Wetenschappen, Universiteit Utrecht, (030) 253 4027, [email protected].
B.g.g.: Roy Keeris, persvoorlichting Universiteit Utrecht, (030) 253 2411, [email protected].

 

 

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen