Samen op zoek naar tijdelijk personeel

Array

VUmc, GGZ inGeest én AMC werken voortaan samen bij de inhuur van tijdelijk personeel. De ziekenhuizen hebben hiervoor de website marktplaatsvoordezorg.nl ontwikkeld. Dat geeft niet alleen meer transparantie, maar biedt ook meer kansen voor kleinere aanbieders.

“Beide ziekenhuizen kunnen op de website met ingang van oktober opdrachten publiceren voor de inhuur van tijdelijk personeel”, vertelt programmamanager externe inhuur Jolanda van den Berg. “Grote en kleine aanbieders van personeel hebben op deze manier gelijke kansen. Zo weet je zeker dat je hoogste kwaliteit krijgt tegen de beste prijs. We hopen dat dit zo’n succes wordt, dat ook andere Amsterdamse ziekenhuizen zich bij deze ‘portal’ aansluiten.”

Transparant
AMC en VUmc moeten als universitair medische centra bij aanbestedingen voldoen aan Europese regels. Dat was vorig jaar een belangrijke reden om met de voorbereidingen voor deze samenwerking te beginnen. “Als we rechtstreeks leveranciers bellen om mensen in te huren zijn we niet transparant, omdat andere bedrijven geen kans hebben gekregen om mee te dingen naar de opdracht. Met deze website geven we duidelijkheid over hoe we onze publieke middelen inzetten. Daarnaast hopen we ook een ‘boost’ te geven aan het MKB en de zzp’ers in de regio Amsterdam, omdat iedereen kan meedingen naar de opdrachten. Dat past bij maatschappelijk verantwoord ondernemen.”
Daarnaast verwacht Van den Berg dat de kwaliteit van het tijdelijk personeel omhoog zal gaan. “Met deze portal kun je veel beter kiezen voor het beste bedrijf. Je bereikt namelijk de hele markt. Mijn analyse is verder dat we als VUmc voor inhuur structureel meer betaalden dan gangbaar is in de markt. We gaan in de eerste plaats voor hogere kwaliteit tegen een beter tarief door de opdracht in concurrentie in de markt te zetten. Een voordeel hiervan is dat we ook veel beter zicht krijgen op wie we inhuren. Al die informatie helpt bij een gedegen onderbouwing van je beleid.”

Betere dienstverlening
Directeur P&O Yolande Schaeffer legt uit dat ook het inhuurproces in de hele organisatie zal veranderen. “Managers gaan niet meer zelf op zoek naar personeel, maar moeten zich houden aan de nieuwe richtlijnen voor externe inhuur. Alles loopt voortaan via het flexbureau. De medewerkers ondersteunen de inlener bij het definieren van de opdracht, maar die kiest uiteindelijk zelf de beste kandidaat. Bovendien neemt het flexbureau de manager veel administratieve zorgen uit handen en zorgen de medewerkers steeds voor een korte doorlooptijd. In onze ogen is het een duidelijke verbetering van de dienstverlening.”

Bron: VU medisch centrum.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen