Bedromedical BV opent nieuw perspectief voor cannabis als geneesmiddel

Het gebruik van medicinale cannabis heeft een imagoprobleem. Onterecht, want wetenschappelijk onderzoek toont al jarenlang aan dat cannabis een effectief medicijn is tegen onder andere chronische pijn. Onder patienten is er dan ook behoefte naar dit middel, dat sinds 2003 op recept verkrijgbaar is via de apotheek.

Wat echter nog niet bestaat is een gestandaardiseerde en medisch geaccepteerde manier van toediening voor cannabis in haar plantaardige vorm. Bedromedical BV is opgericht om dit de komende jaren te ontwikkelen.

Effectief middel tegen pijn
Op dit moment zijn wereldwijd meerdere geregistreerde medicijnen beschikbaar waar één of meerdere stoffen uit cannabis in zijn verwerkt. Toediening van cannabis in pure geïnhaleerde vorm blijkt vaak het meest effectief te zijn. Dit wordt onder andere bevestigd in recent onderzoek van de Internationale Associatie voor Cannabinoïden als Medicijn (IACM), gehouden onder bijna 1000 patienten over de hele wereld.

Gebruiksontwerp gereed
Bedromedical is een joint venture tussen Bedrocan B.V. en Zorg Innovaties Nederland. Teeltbedrijf Bedrocan B.V. is door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gecontracteerd voor de teelt en productie van medicinale cannabis. Bedromedical heeft de eerste ontwerpen van een doseereenheid in combinatie met een geoptimaliseerd toedieningsapparaat (verdamper) al gereed.

Naar verwachting starten binnen twee jaar de klinische testen op basis waarvan de registratie als medicijn gaat plaatsvinden. Ook een placebo cannabis die hiervoor nodig is, is door Bedromedical in ontwikkeling en praktisch klaar voor gebruik. Namens DC Groep werkt anesthesioloog Dr. Arthur Hartog, verbonden aan DC Pijncentrum Rotterdam, mee aan de voorbereiding van het benodigde klinisch onderzoek.

Met behulp van de te ontwikkelen producten kunnen wereldwijd patienten medisch verantwoord gebruikmaken van de werkzaamheid van het kruid cannabis.

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen