Woonzorgcomplexen moeten veel alerter zijn op diefstal

Dit is een origineel bericht van Nationaal Ouderenfonds
Woonzorgcomplexen moeten veel alerter reageren op diefstal binnenshuis. Jaarlijks worden naar schatting honderden bewoners bestolen door personeel, vrijwilligers en in enkele gevallen een eigen familielid. Het Nationaal Ouderenfonds (NOF) trekt daarom aan de bel in de hoop het management van woonzorgcentra wakker te schudden. “Slechts weinig verzorgingshuizen hebben hier goed beleid voor, waardoor de diefstal soms wel jaren doorgaat. Dat is niet alleen schandalig, ook bezorgt die veelal lakse houding bewoners een gevoel van onveiligheid”, aldus directeur Jan Romme van het Nationaal Ouderenfonds.

Omdat er de laatste jaren steeds meer signalen binnenkomen over de diefstalproblematiek in woonzorgcentra, is het Ouderenfonds onlangs rond de tafel gaan zitten met Hoffmann Bedrijfsrecherche, marktleider en dé specialist op dit vlak. “Wij wilden weten hoe groot de problematiek nu werkelijk is. En van de cijfers zijn we geschrokken.”

Zo is alleen het recherchebureau uit Almere dit jaar al meer dan 50 keer door een woonzorgcomplex ingeschakeld omdat er een dief in huis bleek te zijn. Wetende dat er nog tientallen ander recherchebureaus zijn, die voor dit soort zaken kunnen worden ingeschakeld, is de rekensom snel gemaakt. En ook dat is nog maar het topje van de ijsberg.
Zo kleeft er aan het inschakelen van een recherchebureau een behoorlijk kostenplaatje. Romme: “Dit maakt de drempel hoog. Veel woonzorgcomplexen laten het er daarom maar bij zitten. Want het enkel doen van aangifte bij de politie heeft vaak ook weinig zin. Door te weinig mankracht krijgt zo’n zaak zelden prioriteit en kan een dief gewoon zijn gang blijven gaan.”

Geld
Van hetgeen gestolen wordt, is het overgrote deel geld. Meestal gaat het om kleine bedragen, die keer op keer worden weggenomen. “Men doet er alles aan om het zo min mogelijk te laten opvallen. Als een oudere dame dan zegt dat ze geld kwijt is, dan wordt ze al snel weg gezet als oud en vergeetachtig. Soms kan dit jaren zo doorgaan en wordt iemand echt honderden euro’s afhandig gemaakt”, weet Romme.

Naast geld worden ook regelmatig sieraden en medicijnen weggenomen. Vooral de zogenoemde tranquillizers, die alleen op recept verkrijgbaar zijn, zijn diefstalgevoelig.

Recherchebureau
Onderneemt een woonzorgcomplex bij het vermoeden van diefstal door eigen personeel wel actie en wordt een recherchebureau ingeschakeld, dan is de kans groot dat de dief wel wordt ontmaskerd. Dit gebeurt onder andere door het plaatsen van verborgen camera’s. “Vaak zie je dan dat als een bewoner bijvoorbeeld even naar de badkamers is, de verzorgende zijn of haar kans grijpt”, aldus Ron Nieuwendijk, Unitmanager van Hoffmann Bedrijfsrecherche, die in zo’n 85 procent van de gevallen de diefstalreeks weet op te lossen.

Preventie
Hoewel in vrijwel alle gevallen vervolgens ontslag op staande voet plaatsvindt, kan in de huidige situatie een ontmaskerde dief zo weer in een ander verzorgingshuis terecht. Het Ouderenfonds meent daarom dat woonzorgcomplexen hun beleid op dit vlak grondig moeten gaan verbeteren.
Zo ontbreekt het nu vooral aan een goede screening van personeel, iets waarvoor ook een recherchebureau kan worden ingeschakeld.

Het Ouderenfonds adviseert daarom om in alle gevallen informatie over een potentiele nieuwe medewerker in te winnen bij diens vorige werkgevers.
Daarnaast zou iemand pas mogen worden aangenomen als er een verklaring omtrent gedrag is overlegd. Sommige verzorgingshuizen vragen hierom, maar bij het gros is dit niet het geval. Overigens is ook dit systeem niet waterdicht, omdat een veroordeling van de rechter nodig is wil iemand een smet op zijn blazoen krijgen. Indien er geen aangifte is gedaan bij de politie of de zaak is geseponeerd zal dit sowieso niet het geval zijn.

Onveiligheid
Het Ouderenfonds benadrukt dat de veiligheid van bewoners ten allen tijde voorop moet staan. “Wij weten natuurlijk ook dat er hier geen sprake is van enge overvallers met bivakmutsen, maar de situatie is wel ernstig. Ouderen slapen er slecht door, worden achterdochtig. Bovendien kan het toch niet zo zijn dat een dief gewoon zijn gang kan blijven gaan.”

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen