Kinderen komen moeiteloos aan alcohol tijdens evenementen

Array

Het is voor jongeren onder de 16 jaar makkelijk om op evenementen alcohol te kopen. Dit blijkt uit een mysteryshop-onderzoek van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) tijdens tien verschillende evenementen in een aantal Gelderse gemeenten.

Naleving leeftijdsgrenzen op evenementen nihil
In totaal zijn twintig aankooppogingen gedaan door 15-jarigen. Bij twee van de twintig aankooppogingen werd de jongeren om hun leeftijd en/of ID-bewijs werden gevraagd, waarna ze overigens in beide gevallen alsnog alcohol konden kopen.

Polsbandjes werken niet
Bij vijf van de tien evenementen werd er gebruik gemaakt van een leeftijdscontrolemiddel zoals polsbandjes of stempels. Bij deze evenementen werden ook steeds twee aankooppogingen gedaan.

De 15-jarige jongeren kregen bij vijf evenementen onterecht een stempel of polsbandje mee zodat het leek alsof ze 16 jaar waren. Bij de vijf evenementen waar de 15-jarige jongeren terecht geen polsbandje verstrekt kregen, kreeg de mysteryshopper toch alcohol aan de bar.

FrisValley
Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het project FrisValley. Dit is een alcoholmatigingsproject van de gemeenten Barneveld, Ede, Scherpenzeel, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Veenendaal, Wageningen en Woudenberg.

Het is het eerste onderzoek naar de naleving van de leeftijdsgrenzen van de Drank- en Horecawet op evenementen.
Bron: CCV.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen