EurSafety Health-net gaat de strijd aan met bacteriën

Grensoverschrijdend netwerk beschermt patienten tegen gevaarlijke infecties en zorgt hiermee voor veilige behandelingen

Hoe bescherm ik me tegen levensgevaarlijke infecties? Hoe weet ik, welk ziekenhuis mij veilig behandelt? Deze vragen stellen patienten zich steeds vaker door de toename van het aantal uitbraken van resistente bacterien. Het antwoord hierop geeft de EurSafety Health-net kwaliteitskring in het Nederlands-Duitse grensgebied. Meer dan 120 ziekenhuizen en verpleeghuizen in het grensgebied ambieren het EurSafety kwaliteits- en transparantiecertificaat, 70 van hen hebben het keurmerk al behaald. Daarmee tonen zij aan, dat zij met elkaar de afgesproken, hoge kwaliteitsnormen voor bescherming van patienten tegen infecties doorgevoerd hebben. Voor patienten van beide kanten van de grens is dit keurmerk goed zichtbaar, zowel op de website als bij de ingang van de betreffende instelling.

Deze en andere resultaten van het EurSafety Health-net project worden vandaag bij de opening van het driedaagse Nederlands-Duitse wetenschappelijke symposium in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) gepresenteerd. Om de betekenis van het grensoverschrijdend projectn een grenzeloos Europa is er niet alleen een steeds intensiever verkeer van mensen, dieren en goederen, maar mét hen ook van ziekteverwekkers. Enkele daarvan zijn gevaarlijk. Dit hebben recente infectie-uitbraken met EHEC en ESBL bewezen. “Bacterien en virussen kennen geen grenzen, daarom moeten wij gezamenlijk met onze buurlanden aan afspraken over veilige patientenzorg werken. Alleen kunnen wij het probleem niet oplossen, maar sámen beschermen wij mensenlevens”, aldus prof. dr. Alex W. Friedrich, projectleider van het EurSafety Health-net en hoofd van de afdeling Medische Microbiologie UMCG.

De basisvoorwaarde voor een succesvolle bescherming tegen infecties is samenwerking tussen alle partijen die een bijdrage leveren aan de zorg voor patienten, die uitstijgt boven de afzonderlijke instellingen en landen. Met de dit jaar aangenomen Europese patientenrichtlijn zet Europa zijn deuren wijd open voor grensoverschrijdende patientenzorg. De hierdoor toenemende mobiliteit van patienten en medisch personeel maakt vorming van grensoverschrijdende netwerken zoals EurSafety Health-net dringend noodzakelijk. Immers, de kwaliteit van zorg moet aan beide kanten van de grens even hoog zijn.

En daarvoor zorgt het EurSafety-netwerk. Inmiddels hebben 123 Nederlandse en Duitse ziekenhuizen en verpleeghuizen zich verbonden, dezelfde hoge kwaliteitsnormen door te voeren. 70 van hen hebben het eerste keurmerk en 39 hebben inmiddels het tweede keurmerk behaald. Daarmee garanderen zij hun patienten een zeer hoge bescherming tegen antibioticaresistente bacterien. Bovendien werken in het netwerk intussen zo’n 900 medische experts van ziekenhuizen, GGD’s, microbiologische afdelingen, verpleeghuizen en artsenpraktijken samen. “Wij harmoniseren de infectiepreventie-aanpak, zorgen voor een snelle en efficiente communicatie, optimaliseren de inzet van antibiotica, ontwikkelen gezamenlijke strategieen voor patientveiligheid en voeren ook nog opleidings- en bijscholingsmaatregelen door”, aldus prof. Friedrich. “Kortom: wij effenen het pad voor veilige medische behandelingen over de grens”.

De kracht van het netwerk is zijn open structuur: Iedere zorginstelling, die in de toekomst patienten uit een buurland wil behandelen en bereid is, aan de gemeenschappelijke kwaliteitscriteria te voldoen, is welkom. Het UMCG zal in zijn rol als project leadpartner ook de ziekenhuizen en verpleeghuizen in de noordelijke grensregio actief in het project gaan betrekken. Het begin is al gemaakt. Bij alle 33 ziekenhuizen uit de Eems Dollard Regio werden in één week alle ruim 5.000 opgenomen patienten op MRSA (Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus) getest. De resultaten worden nu gebruikt, om patienten met MRSA tegen een infectie te beschermen en uniforme aanbevelingen voor screening met de gehele regio af te stemmen; want alleen als alle ziekenhuizen dezelfde risicopatienten testen, kan de verspreiding van MRSA op middellange termijn worden tegengegaan.

De laatste tijd blijkt het voorkomen van MRSA in Duitsland zich dankzij aanzienlijke inspanningen op een middelmatig niveau te stabiliseren. Desondanks blijkt dat de prevalentie in buurlanden -Nederland / Denemarken- 20 maal lager blijft. In Nederland ligt dit aandeel al jarenlang stabiel bij 1-3 procent. Sinds augustus 2011 is in Duitsland een nieuwe wet op het gebied van bescherming tegen infecties van kracht. Op grond van deze wet dienen alle deelstaten een verordening op het gebied van ziekenhuishygiene uit te vaardigen. Bovendien hebben hiermee de bestaande aanbevelingen van het Duitse Robert-Koch-Instituut (RKI), die ook als basis voor het EurSafety kwaliteits- en transparantiecertificaat dienen, voor alle zorginstellingen een bindend karakter gekregen.

EurSafety Health-net

EurSafety Health-net is een majeur INTERREG IV-A project, dat is gestart in het najaar van 2009 en vijfeneenhalf jaar duurt. Het project beschikt over een totaal budget van 8,1 miljoen euro en omvat vier Euregio’s: Eems Dollard Regio, EUREGIO Gronau-Enschede, Euregio Rijn-Waal en euregio rijn-maas-noord. In het gehele projectgebied wonen zo’n 12 miljoen mensen. Sinds de zomer van dit jaar wordt het EurSafety Health-net project vanuit Groningen geleid. Het leadpartnerschap is in 2011 door het universitaire ziekenhuis Münster (UKM) aan het Universitair Medisch Centrum Groningen overgedragen. Projectleider is prof. dr. Alex W. Friedrich, hoofd van de afdeling Medische Microbiologie UMCG.

Symposium

Het EurSafety Healt-net symposium is het eerste euregionale wetenschappelijke symposium over grensoverschrijdende patientveiligheid en infectiepreventie. Ruim dertig sprekers en meer dan 250 deelnemers uit overwegend Nederland en Duitsland, maar ook uit andere Europese landen zullen over de resultaten van de verschillende deelprojecten en over nieuwe strategieen ter bescherming van de patienten tegen infecties in een Europa zonder grenzen discussieren. Het symposium vindt van 7 tot en met 9 december in het UMCG plaats.

te onderstrepen, zullen de staatssecretarissen van de gezondheidsministeries Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen, evenals een vertegenwoordiger van het Ministerie van VWS, aanwezig zijn.

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen