EPD krijgt herstart met geld van VWS

Array

Huisartsen, ziekenhuizen, apothekers en de Nederlandse Patienten en Consumenten Federatie (NPCF) zijn het alsnog eens geworden over een doorstart van het EPD. De organisaties richten een Vereniging van Zorgaanbieders op die verantwoordelijk wordt voor de uitwisseling van medische gegevens.

Op verzoek van de Tweede Kamer riep de minister de betrokken partijen op het eerder vastgelopen overleg over het EPD te hervatten. De Tweede Kamer nam medio november al een motie aan om het EPD weer vlot te trekken. College Bescherming Persoonsgegevens bekijkt de plannen rondom veiligheid en privacy.

Edith Schippers van Volksgezondheid is niet betrokken bij het plan, maar stelt eenmalig wel ruim 2 miljoen euro beschikbaar om regie en zeggenschap van de patienten vorm te geven. De bedoeling is dat medische gegevens straks veilig, betrouwbaar en elektronisch worden uitgewisseld. De NPCF vindt het belangrijk dat toestemming van de patient nodig is voordat zijn gegevens kunnen worden uitgewisseld. De zorgsector staat garant voor 7,2 miljoen euro.

Nictiz, de ict-beheerder van de bestaande infrastructuur voor het EPD, zei 10 miljoen euro nodig te hebben en daar kon de sector niet aan komen.Die financiele ondersteuning gaat voornamelijk naar de standaardisatie van gegevensuitwisseling, zo schrijft de minister aan de Eerste Kamer.

Deelname aan het landelijke EPD is niet verplicht, zo stellen de koepelorganisaties in de zorg in de brief, maar via allerlei maatregelen wordt de deelname van alle zorgaanbieders wel gestimuleerd. De verzekeraars worden hierin betrokken. De zorgverzekeraars gaan de deelname van individuele artsen en apothekers “meenemen” in hun tarieven, zo schrijven de koepelorganisaties.

“De zorgverzekeraars zijn bereid voor de apothekers en de ziekenhuizen de kosten van aansluiting op het LSP voor 2012 te vergoeden via de tarieven”, zeggen de organisaties in de brief aan de minister. En om 100 procent aansluiting van de beroepsgroepen te bewerkstelligen, zullen diezelfde verzekeraars dat “betrekken bij de contractering voor 2013”. De aansluiting van een arts op het landelijke EPD zou tot een hogere waardering in de kwaliteitsnorm leiden, wat weer financieel voordelig kan zijn in contracten met verzekeraars.

Er komt tevens een Patienten- en Consumentenraad. Die moet verplicht om advies worden gevraagd door de Vereniging van Zorgaanbieders. De raad moet borgen dat de patienten zeggenschap krijgen over de gegevens in hun medische dossier. Burgers moeten expliciet toestemming geven aan de zorgaanbieder om de gegevens regionaal of landelijk beschikbaar te maken.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen