Controle van de rompbeweging

Vrije Universiteit Amsterdam
Promotie: controle van de rompbeweging
Yun-Ju Lee laat in haar promotieonderzoek zien hoe onverwachte verstoringen tijdens het duwen van karren tot rugletsel kunnen leiden. Verstoringen tijdens de bestudeerde realistische taken blijken een andere impact te hebben op de romp dan eerder bestudeerde strikt gecontroleerde maar kunstmatige verstoringen.

Duwen van karren kan een uitdaging zijn voor de controle van de romp. De romp kan worden verstoord met een relatief kleine veiligheidsmarge om instabiliteit te voorkomen door een object met een hoge traagheid (inertie). Dit kan leiden tot ongecontroleerde bewegingen van de romp en ongepaste rompspieractiviteit kan de kans op lage rugblessure verder verhogen.

Plotseling starten of stoppen met de kar duwen veroorzaakt ongecontroleerde rompbewegingen door de veranderingen in contactkracht tussen kar en handen. Als iemand deze veranderingen verwacht en op heuphoogte duwt, waarbij hij de romp enigszins voorover buigt, vermindert dat de impact van deze verstoringen door een hogere activiteit van buik- en rugspieren. Hierdoor wordt de stijfheid in het sagittale vlak verhoogd. Het sagittale vlak loopt van voor naar achter, en verdeelt het lichaam in een linker en rechter helft.

Het verstoren van de romp in de draairichting, zoals bij het duwen van een kar over een oneffen oppervlak, waardoor asymmetrische krachten op de beide handen optreden, wordt op vergelijkbare wijze tegengegaan door het gelijktijdige activeren van de schuine buikspieren. Grotere asymmetrie van de krachten op de handen kan worden verwacht bij het sturen de wagen in een nieuwe richting. Wanneer een kar onverwacht moet worden gedraaid treedt ongecontroleerde torsie (één deel wordt meer gedraaid dan een ander deel) van de romp op met een late reactie in rompspieractiviteit.

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE

* Startdatum: 12-12-2011
* Tijd: 09.45
* Locatie: Aula
* Titel: Control of trunk movement: Perturbations in cart pushing
* Spreker: Y.J. Lee
* Promotor: prof.dr. J.H. van Dieen
* Onderdeel: Faculteit der Bewegingswetenschappen
* Wetenschapsgebied: Bewegingswetenschappen
* Evenementtype: Promotie

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen