web analytics

MedicalFacts

MedicalFacts wordt mede mogelijk gemaakt met steun van:
astrazeneca 728 x 90 longpas
0

HPV-test beter dan traditionele uitstrijkje

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding 20 December, 2011
The Lancet Oncology publiceert finale resultaten van het POBASCAM* onderzoek:  VUmc: onderzoek bevestigt advies Gezondheidsraad
Vorige week publiceerde het prestigieuze The Lancet Oncology de resultaten van een longitudinaal onderzoek, dat meer dan 10 jaar liep en in opdracht van Zorg Onderzoek Nederland is uitgevoerd door het VUmc onder leiding van prof. dr.  Chris Meijer.  In het  POBASCAM onderzoek zijn bijna 45.000 Nederlandse vrouwen in de leeftijd van 29-56 jaar getest op baarmoederhalskanker, waarbij de ene groep met het traditionele uitstrijkje werd getest en de andere groep met een DNA HPV-test.
Uit deze studie is reeds geconcludeerd dat de HPV-test sensitiever is in de detectie van baarmoederhalsafwijkingen dan cytologie. Echter, deze resultaten waren nog niet eerder vergeleken in 2 screeningsrondes met een tussenliggende periode van 5 jaar.  De publicatie van vorige week geeft nu duidelijk aan dat implementatie van de HPV-test in bevolkingsonderzoek leidt tot eerdere detectie van klinisch relevante afwijkingen van de baarmoederhals, die tijdig en adequaat behandeld kunnen worden en daarmee betere bescherming biedt tegen baarmoederhalskanker. Volgens de auteurs vormen deze resultaten het bewijs om over te gaan op HPV-testen in het nationaal bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker.

De hr HPV-tests die de Gezondheidsraad beschouwt als klinisch valide en betrouwbaar zijn de GP5+/6+ PCR tests toegepast in het POBASCAM onderzoek, en de QIAGEN hc2 test. De hc2 HPV DNA-test werd toegepast in vele studies die een belangrijke bijdrage hebben geleverd  aan de totstandkoming  van het  Gezondheidsraad-advies van 24 mei 2011.

De VUmc publiceerde afgelopen donderdag een persbericht hierover.
Hier kunt u de abstract lezen van het artikel in The Lancet Oncology.

Bron: QIAGEN
Tagged with:

Comments are closed.

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!

captcha image

Protected by Sabre. 6787 aliens stopped.