web analytics

MedicalFacts

MedicalFacts wordt mede mogelijk gemaakt met steun van:
astrazeneca 728 x 90 longpas
0

Nationale ombudsman onderzoekt Q-koorts

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding 17 January, 2012
De Nationale Ombudsman onderzoekt hoe patienten die als gevolg van Q-koorts chronisch ziek zijn geworden, genoegdoening moeten krijgen van de overheid.

Veel patienten voelen zich niet gezien en niet gehoord. Ombudsman Brenninkmeijer: ‘Zij missen erkenning en passende acties van de overheid om tegemoet te komen aan hun problemen. Hierbij kan gedacht worden aan onbereikbare therapieen door hoge reiskosten, hoge ziektekosten of opgelopen studievertraging. De overheid heeft hier geen oog voor. Hierdoor hebben zij het vertrouwen in de overheid verloren.’

Volgens de Ombudsman heeft de overheid tot dusver niet serieus naar een passende oplossing gezocht. Brenninkmeijer is niet tevreden over het antwoord van minister Schippers op zijn vraag hoe zij tegemoet kan komen aan de problemen van deze Q-koortspatienten. Brenninkmeijer: ‘Het gaat erom dat het evenwicht wordt hersteld.’ Zijn onderzoek moet onder meer duidelijk maken in hoeverre de patienten voldoende toegang hebben tot medische zorg. ,,Misschien moet ook worden nagedacht over een excuus. De overheid heeft keuzes gemaakt waarvan deze mensen de dupe zijn geworden.” Het onderzoek wordt in de loop van dit jaar afgerond.

Honderden chronisch zieken door Q-koorts
De Q-koortsepidemie werd enkele jaren geleden veroorzaakt door geitenhouderijen. Veel mensen in de omgeving liepen zonder het te weten een besmetting op. Bij de meesten bleven de verschijnselen beperkt, maar waarschijnlijk enkele honderden zijn chronisch ziek geworden. Zeker twintig patienten zijn al dan niet in combinatie met een andere aandoening overleden.
Comments are closed.

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!

Protected by Sabre. 6787 aliens stopped.