web analytics

MedicalFacts

MedicalFacts wordt mede mogelijk gemaakt met steun van:
astrazeneca 728 x 90 longpas
0

KNMP positief over het besluit van Menzis

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink 18 January, 2012
De KNMP is positief over het besluit van Menzis en roept andere zorgverzekeraars op eveneens een dergelijke stap te zetten.
Maagzuurremmers zijn voor patienten belangrijke middelen om bij bepaalde medicijnen, zoals ontstekingsremmers, schadelijke gevolgen zoals een maagbloeding te voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat door het preventief gebruik van maagzuurremmers veel ziekenhuisopnames worden voorkomen.

Al bij het verschijnen van de begroting 2012 van het ministerie van VWS op Prinsjesdag – toen bleek dat maagzuurremmers uit het basispakket zouden verdwijnen – heeft de KNMP gewaarschuwd voor het gevaar dat patienten afzien van maagzuurremmers wanneer zij deze zelf moeten betalen.

Dat is helaas ook zo gebeurd, blijkt uit de eerste ervaringen van apothekers en hun apotheekteams sinds 1 januari 2012.  Apothekers merken dat patienten heel moeilijk het belang van bescherming van de maag kunnen overzien. Veel patienten voelen er daarom niets voor maagzuurremmers zelf te betalen en weigeren deze aan te schaffen.

Apothekers en hun apotheekteams hebben al extra aandacht besteed aan het voorlichten van patienten over het belang van maagzuurremmers. Dit is ook onderdeel van een grote informatiecampagne van de KNMP richting patienten over de veranderingen in de farmaceutische zorg in 2012.

Gezien de eerste ervaringen in 2012 heeft de KNMP haar leden recentelijk opgeroepen bij patienten nogmaals aan te dringen op het gebruik van maagzuurremmers en bij hardnekkige weigering van de patient de huisarts te vragen eveneens een appèl op de patient te doen.

Menzis heeft bekend gemaakt onder bepaalde voorwaarden maagzuurremmers te vergoeden. Dat kan mogelijk leiden tot meer administratie voor apothekers en hun apotheekteams, maar het belang van de patient staat voorop. De KNMP is daarom positief over het besluit van Menzis en roept andere zorgverzekeraars op eveneens een dergelijke stap te zetten.

Bron: Farma Actueel


Comments are closed.

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!

Protected by Sabre. 6787 aliens stopped.