NVLF verheugd over steun GGD NL aan preventieve logopedie

Array

Alle kinderen screenen op taalspraakstoornissen.
NVLF-voorzitter Theo de Koning reageert verheugd over de steun die GGD Nederland heeft gegeven aan het belang van preventieve logopedie. De koepelorganisatie van GGD’en pleit voor het screenen van alle kinderen op taal- en spraakstoornissen. Logopedisten zijn onmisbaar bij het tijdig signaleren van taal- en spraakontwikkelingsproblemen bij jonge kinderen.

De Koning: “GGD Nederland neemt duidelijk stelling over de noodzaak waarom kinderen op jonge leeftijd onderzocht moeten worden op oorzaken van taalspraakachterstand. Preventieve logopedie voorkomt dat kinderen met een taalachterstand de basisschool instromen. Het wegwerken van die achterstand gaat gepaard met enorme bedragen en subsidies als het probleem er eenmaal is.
En meestal groter dan nodig.” Logopedisten kunnen zorgen dat taalproblemensneller worden aangepakt door hun deskundigheid in te zetten bij de programma’s rond voor- en vroegschoolse educatie.

De NVLF betreurt het zeer dat gemeenten de geldkraan voor de Jeugdgezondheidszorg dichtdraaien waardoor preventieve logopedie verdwijnt. De Koning: “Onze leden, in dienst bij GGD’en, hebben flink van zich laten horen.
Meestal was dat tevergeefs omdat gemeenten in hun begroting de bezuiniging op preventieve logopedie al hadden ingeboekt. De gevolgen van een taalachterstand die laat ontdekt en behandeld is, worden niet weggenomen, als we alleen maar symptomen bestrijden door kinderen extra woordjes te leren. Preventieve logopedie zoekt de oorzaak op waarom sommige kinderen zich moeilijk in taal kunnen uiten voordat ze gaan leren lezen en schrijven.”

bron: NVLF

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen