Eerste longkankerbehandeling met de Da Vinci robot in Maastricht UMC

Array

Afgelopen week hebben hart-longchirurgen van het Maastricht UMC+ voor het eerst in Nederland met de Da Vinci-robot een longkwab verwijderd zonder de borstkas te openen. De laatste tien jaar is het gebruik van kijkoperaties binnen de borstkas (minimale invasieve thoraxchirurgie) gegroeid. Dat heeft niet alleen voordelen voor de patient die sneller herstelt, maar heeft ook geleid tot uitbreiding van het aantal ingrepen die voor deze aanpak in aanmerking komt. Sinds kort is het mogelijk om de kijkoperaties te verbeteren met inzet van de Da Vinci operatierobot

Kleine ruimte
Voor het werken in een kleine ruimte is de Da Vinci Robot ideaal, vanwege zijn hoge mate van wendbaarheid, secuurheid en 3Dimensionale zicht van de operateur achter de bedieningsconsole. Zo wordt de robot in Maastricht ook al gebruikt bij het verwijderen van tumoren achter het borstbeen. Daarvoor worden uit heel Nederland patienten naar Maastricht doorverwezen.

Team
“Het mooie van deze nieuwe benadering is dat de chirurg meer mogelijkheden heeft om complexe situaties op te lossen”, aldus hart-longchirurg dr. Ryan Accord. Hij voerde deze ingrepen afgelopen week uit, onder toeziend oog van dr. Mark Dylewski, longchirurg en medisch-directeur van het General Thoracic and Robotic Surgery van het South Miami Hospital. Het team dat deze ingrepen met de Da Vinci robot gaat uitvoeren bestaat verder uit de hart-longchirurgen prof.dr. Jos Maessen en dr. Gijs Geskes en de longartsen dr. Arne van Belle, dr. Annemarie Dingemans en dr. Monique Hochstenbag.

Voordeel
Men verwacht in Maastricht deze ingreep met de Da Vinci Robot in totaal bij een honderdtal patienten per jaar uit te voeren. De kritiek dat de ingrepen met de robot duurder zijn dan conventionele ingrepen, relativeert dr. Accord. De robot heeft het voordeel dat de chirurg moeilijke operaties in kortere tijd kan doen, er is minder bloedverlies en daarmee minder gebruik van bloedproducten.

 

“Patienten kunnen straks na gemiddeld twee dagen het ziekenhuis verlaten, in plaats van na vijf. Dat is niet alleen financiele winst, maar een kortere herstelperiode van de patient betekent ook dat vervolg-therapie eerder kan starten”, zegt hij. “Ook geven de patienten aan beduidend minder pijn te hebben met dit type ingrepen.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron: UMC Maastricht Nieuwsdienst

Rene Luigies

Rene is consultant op het snijvlak productontwikkeling en gezondheidszorg/projectmanager valpreventiebus/multitasker/outofthebox denker/innovator/ Eusamed bv/ Op twitter@Lodewijkjes Netherlands, Rijswijk (Gld)

René Luigies heeft 30 jaar ervaring in nationale- en internationale marketing en business development in de medische sector. Die ervaring strekt zich uit van de farmaceutische industrie tot de medische apparatuur. In 2001 startte hij zijn eigen bedrijf in Nederland. Na de succesvolle introductie van een product op het gebied van pijnbestrijding, heeft dit bedrijf zich verder ontwikkeld tot specialisatie op het snijvlak van product ontwikkeling en gezondheidszorg. Bekende succesvolle producten zijn de OHRA valpreventiebus en de OOGbus van het Oogzorgnetwerk en CZ. Binnen het bedrijf is een groot netwerk aanwezig met de belangrijkste stakeholders in de gezondheidszorg, zoals zorgverzekeringen en overkoepelende organisaties, overheid, zorgverleners, hogescholen, universiteiten en het MKB. Op dit moment wordt dit netwerk ingezet voor eigen consultancy activiteiten, en voor zijn functie als zorginnovatiemakelaar voor Health Valley.

Een volledig cv is te vinden op LinkedIn: http://nl.linkedin.com/in/reneluigies
En René Luigies is te volgen op twitter: @Lodewijkjes

Valpreventie2.0

In 2007 is het OHRA valpreventie project gestart. Dit was het resultaat van een product concept dat ik samen met iemand uit de thuiszorg en een huisarts aan OHRA presenteerde. OHRA heeft dit project volledig gefinancierd. Dit project is volledig door mij opgezet en uitgewerkt, respectievelijk gemanaged. Ook de uitwerking van de resultaten zijn door mij gedaan. Het OHRA valpreventieproject heeft geresulteerd in een afname van 35% van het aantal valincidenten op een groep van 1561 mensen.

De kosten voor de landelijke uitrol bleken te hoog voor zorgverzekeraar CZ, die OHRA heeft overgenomen. Daarmee staakte het project. In het kader van eHealth heb ik toen Valpreventie2.0 bedacht. Een internet applicatie, waarmee ouderen zelf een risicoanalyse kunnen doen, vervolgens een advies krijgen om dat risico te verminderen en vervolgd worden of zij de adviezen ook opgevolgd hebben en of zij hulp/ondersteuning nodig hebben. Daarbij een vervolg door middel van registratie van het aantal valincidenten.

Inmiddels heb ik het NIPED bereid gevonden om valpreventie2.0 te realiseren. In mijn presentatie zal ik ingaan op het proces van valpreventie 1.0 naar de realisatie van valpreventie 2.0. De obstakels, de overwegingen, de weg naar de juiste partners, de financiering, het vinden van stakeholders, en de implementatie in de gezondheidszorg. En een korte visie geven op valpreventie 3.0, waar al gesprekken over gevoerd worden.

Recente artikelen