Vooraf vasten versterkt effect chemotherapie

Array

Twee dagen vasten voor toediening van chemotherapie versterkt hiervan het effect, in elk geval bij muizen.
Dat melden Amerikaanse, Italiaanse en Duitse onderzoekers in de nieuwste editie van Science Translational Medicine.

Ze voerden hun onderzoek uit op muizen met verschillende soorten tumoren. Daarbij ontdekten ze dat vasten alleen al in sommige gevallen even effectief was in de bestrijding van kanker als chemotherapie. De combinatie van vasten en chemotherapie gaf het beste resultaat.

Over het geheel kwamen bij de muizen die voor hun chemotherapie twee dagen vastten veertig procent minder uitzaaiingen voor dan bij muizen die chemo en een normaal dieet kregen.

Neuroblastoom.
Veertig procent van de muizen met een neuroblastoom die in de studie de combinatiebehandeling ondergingen was lange tijd na deze combinatiebehandeling nog in leven, tegen nul procent in de controlegroep. Neuroblastoom is een tumor in het zenuwstelsel en na leukemie de meest voorkomende kankersoort bij kinderen.

Volgens de onderzoekers vertraagt het vasten de groei van tumorcellen en maakt het gezonde cellen beter bestand tegen de effecten van chemotherapie, waardoor de bijwerkingen afnemen. Mocht ditzelfde effect bij mensen optreden, dan geeft dit de behandelend arts de mogelijkheid om een hogere dosis toe te dienen.

Toxische effect.
Volgens de onderzoekers zouden patienten niet direct na de chemotherapie weer volop moeten gaan eten, omdat ze dan het toxische effect van de chemotherapie weer zouden versterken.

Wanneer het medicijn grotendeels weer uit het lichaam is, kan de patient weer aansterken met extra voeding.

bron: NU.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen