Zelf chronische pijn behandelen

Transcutane elektrische zenuwstimulatie (TENS) is een behandelmethode, waarbij patienten met chronische pijn door middel van elektrische prikkels via huidelektrodes zelf hun (chronische) pijn kunnen behandelen. Hoewel TENS al 40 jaar wordt toegepast om chronische pijn te behandelen, zijn de resultaten op korte termijn niet eenduidig en zijn er geen langetermijnstudies uitgevoerd. Bovendien neemt het effect af bij langdurig TENS-gebruik, waardoor dit minder geschikt is voor de behandeling van chronische pijn. Om deze problemen te begrijpen, voerde promovendus Jan Oosterhof onderzoek uit bij 165 patienten met chronische pijn. Hij vergeleek de resultaten tussen TENS en sham-TENS (placebo) over een periode van een jaar. De belangrijkste bevinding is dat het effect van TENS afhankelijk is van de onderliggende aandoening. Verder blijkt dat de pijnverminderende effecten van TENS en sham-TENS door verschillende onderliggende mechanismen tot stand komen, en dat het placebo-effect een jaar lang kan blijven bestaan. De placebobehandeling geeft evenveel pijnvermindering als TENS. Het optimale effect van beide ‘behandelingen’ wordt bereikt na 2 tot 3 maanden, en er is geen bewijs gevonden voor een afnemend effect op de pijn bij langdurige toepassing.
Biografie
Jan Oosterhof (Nijmegen, 1950) studeerde Fysiotherapie in Groningen. Hij verrichtte bovenstaand onderzoek vanuit de afdeling Anesthesiologie van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut Nijmegen Centre for Evidence Based Practice (NCEBP). Hij is als fysiotherapeut/onderzoeker werkzaam op de afdeling Fysiotherapie Centraal van het UMC St Radboud.

Datum: donderdag 16 februari 2012
Tijd: 10:30
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: de heer J. Oosterhof
Promotors: prof. dr. B.J.P. Crul, prof. dr. R.A.B. Oostendorp
Copromotors: dr. O.H.G. Wilder-Smith
Titel promotie: Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation (TENS) in the treatment of patients with chronic pain

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen