Televisieserie ‘House M.D.’ leerzame onzin: `Bij ons zou hij eruit v..

Sinds twee jaar organiseren studenten van de Nederlandse tak van de International Federation of Medical Students Associations (IFMSA) dr. House avonden, gebaseerd op de populaire Amerikaanse serie House M.D.  Al enkele malen analyseerde internist Abel Thijs op zo’n avond een aflevering met medische studenten. “Het is de grootst mogelijke onzin die je ziet, maar zeker leerzaam.”

Dr. House avonden worden inmiddels op alle medische faculteiten georganiseerd, en goed bezocht. Aankomend artsen kijken naar het televisiepersonage Gregory House M.D., een briljante dokter die gespecialiseerd is in (zeldzame) besmettelijke infectieziekten en nefrologie. Waar vele andere collega’s falen, weet House feilloos de vinger op de zere plek te leggen. Een niet onbelangrijk detail: de arts is op zijn zachts gezegd niet erg sociaal naar zijn omgeving.

Sarcasme
Abel Thijs kan er om lachen. Wat hem betreft is Gregory House geen goed voorbeeld voor aankomend artsen. Hij verbaast zich er eigenlijk over dat medische studenten de serie zo serieus nemen. Maar, laat de internist daar onmiddellijk op volgen, het zijn zeker geen verkwiste avonden. Want de serie laat ook zien hoe je als medisch professional vooral níet moet handelen.
Te beginnen bij de attitude van de arts. Die toont wat Thijs betreft aankomend artsen hoe zij vooral niet met hun patienten en collega’s moeten omgaan. “House is nooit vriendelijk en maakt zijn collega’s en patienten altijd belachelijk. Dat is een hele onverkwikkelijke manier van omgaan met anderen. Hoewel hij onconventioneel is, en ik dat op zich geen probleem vind, kan hij dit gedrag niet doseren. Bij mij zou hij eruit vliegen.”

Klinisch redeneren
Gaat dr. House doorgaans door middel van zeer dure onderzoeken meteen op zoek naar zeldzame ziekten, in de praktijk gaat het zelden zo, want dat zou de kosten enorm omhoog jagen, zegt Thijs. “Hij brengt bijzondere medische ziektebeelden voor het voetlicht, waar je in de praktijk zelden mee te maken hebt. Het is juist andersom. Je gaat als arts meestal uit van het meest waarschijnlijke.” Maar als oefening in klinisch redeneren en diagnosticeren op een luchtige wijze, is het zeker leuk infotainment, vindt hij.
De vraag of Thijs zelf naar de serie kijkt, is eigenlijk al beantwoord. De internist lacht: “Ik heb dit drama niet nodig, ik heb voldoende verhaallijnen met mijn eigen patienten.”

Geen rolmodel
Anouk Bakker (20), tweedejaars student geneeskunde en IFMSA-bestuurslid, is medeorganisator van de avonden die eenmaal per semester plaatsvinden. Zij ziet ook dat Gregory House geen rolmodel is. “Toch kun je veel van de serie leren. Er komen bijzondere tropische ziekten aan bod, waar je nog nooit van gehoord hebt. Daarom vragen wij er een medisch specialist bij deze avonden, naast een ethicus die kijkt naar het handelen van dr. House.”

bron: VUmc

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

One thought on "Televisieserie ‘House M.D.’ leerzame onzin: `Bij ons zou hij eruit v.."

  1. dr. House was toch die geleerde arts die zijn stok aan de verkeerde kant gebruikte?

Comments are closed.

Recente artikelen