Verklaring VUmc over medewerking tv programma

Array

Woensdag 7 maart start RTL4 met het programma ’24 uur tussen leven en dood’. Een programma van RTL (door productiemaatschappij Eyeworks) waaraan VUmc heeft meegewerkt. Begin januari is er op de spoedeisende hulp van VUmc gefilmd.

De programmamakers laten de menselijke verhalen zien van patienten en medewerkers en de hulp die wordt verleend op de spoedeisende hulp. Patienten, die hiervoor toestemming hebben gegeven, worden gevolgd op het moment dat ze behandeld worden, bellen met familieleden en grapjes maken met een verpleegkundige. Vervolgens worden ze achteraf thuis geïnterviewd over wat deze bijzondere gebeurtenis achteraf nog voor hen betekent in hun leven.

Inkijk in de zorg
VUmc wil open zijn over wat er gebeurt in het ziekenhuis en nu in het bijzonder op zijn spoedeisende hulp. Er is veel behoefte aan informatie over zorg en gezondheid. VUmc vindt het belangrijk te laten zien hoe de zorg wordt verleend.
Veel medewerkers van VUmc, verpleegkundigen, artsen, arts-assistenten, laten graag zien dat zij een mooi beroep uitoefenen en hoe zij iedere dag bijdragen aan de zorg. Zorg is belangrijk voor iedereen. Het programma ’24 uur tussen leven en dood’ brengt dit indringend en integer in beeld.

Toestemming in inzage
Er wordt niets naar buiten gebracht zonder de toestemming van de patient. Patienten werden geattendeerd op mogelijke opnamen. Ook voor dit programma is zoals altijd aan patienten zo snel als mogelijk toestemming gevraagd om gefilmd te worden. Door het spoedeisende karakter, ging in een beperkt aantal keren de zorg voor de patient voor en werd korte tijd later toestemming gevraagd. Wilde de patient niet meewerken, dan werd er niet gefilmd. Alle patienten die toestemming hebben gegeven, worden altijd inzage in het filmmateriaal aangeboden voor de uitzending. De patienten werden ook vaak thuis nog eens geïnterviewd. De patient, kon dan weloverwogen, alsnog de toestemming intrekken. Als patienten de toestemming intrekken, wordt het beeldmateriaal vernietigd.

Bij alle televisieprogramma’s waaraan VUmc medewerking verleent, tekenen tot nu toe de medewerkers van productiemaatschappijen altijd een geheimhoudingsverklaring. Dit omdat zij bij het filmen tijdens de zorg, bijvoorbeeld bij langere documentaires, altijd meer zien dan wordt uitgezonden. Hierin gelden voor hen dezelfde afspraken als medewerkers in de zorg.

Tijdens de productie is een fout gemaakt. Een patiente en haar vader zijn niet tijdig om toestemming gevraagd. Dit is niet goed gegaan en hiervoor zijn excuses aangeboden.

De vragen over deze productie zijn goed voorstelbaar en is voor ons ook reden om procedures bij opnamen opnieuw te bekijken en waar mogelijk te verbeteren.

bron: Origineel

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen