Kanker als bijwerking van medicijnen

Array

De farmaceutische industrie en overheid moeten aanzienlijk meer onderzoek uitvoeren naar kanker als bijwerking van geneesmiddelen. De kennis hierover schiet ernstig tekort.

Verzilvering
De bevolking vergrijst. Veel senioren nemen dagelijks een of meer geneesmiddelen. Over de kans om hierdoor kanker te ontwikkelen, is weinig bekend, zegt arts-epidemioloog dr. Rikje Ruiter.

Wel getest
Dr. Ruiter bevestigt dat geneesmiddelen op veiligheid worden getest, voordat ze in de apotheek terechtkomen. Maar, zegt ze, het herkennen van kanker als bijwerking is moeilijk. Er kan veel tijd zitten tussen de eerste keer dat iemand een geneesmiddel neemt en het moment dat kanker ontstaat.

Geneesmiddelen
Ruiter onderzocht onder meer medicatie voor diabetes mellitus (suikerziekte), middelen die gebruikt worden bij een hoge bloeddruk en NSAID’s (ontstekingsremmers) op hun verband met kanker.

Kanker
Het diabetesmiddel metformine lijkt de kans op kanker te verlagen. Sulfonylureumderivaten, ook tegen diabetes, lijken de kans juist te verhogen. Vochtverlagende lisdiuretica, plaspillen die onder meer worden voorgeschreven tegen hoge bloeddruk en hartfalen, lijken de kans op een specifieke soort huidkanker te verhogen.

Bevolkingsstudies
Of geneesmiddelen als bijwerking kanker veroorzaken, moet nader worden onderzocht in bevolkingsstudies waaraan duizenden mensen jarenlang deelnemen, bepleit dr. Ruiter.

Zij promoveerde 1 februari op dit onderwerp aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen