Volwassen comapatiënten als Friso worden niet gerevalideerd in Nederland

Array

Volwassen patienten in coma, zoals Prins Johan Friso, kunnen in Nederland niet revalideren. Pas als ze uit coma zijn ontwaakt zijn er mogelijkheden. In Tilburg zit wel een revalidatiecentrum voor comapatienten (Leijpark), maar die is alleen beschikbaar voor patienten onder de 25 jaar. Volgens de grondlegger van revalidatiecentrum Leijpark, klinisch neuropsycholoog Henk Eilander, komt dit door politieke besluitvorming. Hij pleit er in het televisieprogramma EenVandaag voor om voortaan ook comapatienten boven de 25 jaar te revalideren.

Volgens Eilander zijn er in het buitenland wel mogelijkheden voor volwassen comapatienten om te revalideren. Zo is er in Londen, de woonplaats van de prins, een groot ziekenhuis dat hier gespecialiseerd in is. Eilander schat in de uitzending dat er jaarlijks in Nederland zo’n 50 volwassen comapatienten zijn die baat zouden kunnen helpen bij een revalidatiebehandeling.

De neuropsycholoog acht de kans dat prins Friso zal herstellen echter ‘heel erg klein’.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen