Vlaamse studenten zoeken en geven bloed

Array

Op donderdag 1 maart start een nieuwe Bloedserieus-campagne in de grote studentensteden. De studenten mikken op minstens 8.500 bloed- of plasmadonaties. Tijdens de vorige editie van Bloedserieus, in november
2011, werden net geen 8.000 donoren geteld. Voor Rode Kruis-Vlaanderen is het belangrijk dat jonge mensen bloed geven, in de hoop dat ze dat hun hele leven blijven doen.

Sinds 1989 werden overal in Vlaanderen en Brussel spontane bloedinzamelingen georganiseerd onder de studentenverenigingen. Onder impuls van de organiserende studenten in Leuven en Gent en in samenwerking met Rode Kruis-Vlaanderen werd in mei 2010 beslist om een overkoepelende vzw Bloedserieus op te richten. Het doel van de vzw is het doneren van bloed- en plasma onder studenten te promoten. Daarvoor organiseert zij twee keer per academiejaar â telkens in november en maart â een Bloedserieus-campagne. De vzw Bloedserieus wil dit academiejaar 15.000 bloedgiften inzamelen. Voor het academiejaar
2014-2015 wordt dat cijfer opgetrokken tot 18.000 bloedgiften.

Brussel organiseert op donderdag 1 maart de eerste Bloedserieus bloedinzameling in Sint Lucas. Diepenbeek volgt op vrijdag 2 maart. Antwerpen, Gent, Leuven en ook Kortrijk plannen tussen 1 maart en 18 april hun bloedinzamelingen op verschillende locaties in hun steden. Omdat studenten steeds het aangename aan het nuttige koppelen, organiseren zij tal van randactiviteiten voor hun bloeddonoren.

Grootste sociale studentenactie in Vlaanderen

“Bloedserieus is momenteel de grootste sociale actie onder studenten in Vlaanderen”, zegt Brecht De Tavernier, ondervoorzitter van vzw Bloedserieus en student 4de master geneeskunde. “De combinatie van de concrete hulp die mensen bieden door een bloeddonatie én het sociale element . Al onze bloedgevers komen met hun vrienden naar de actie  en maakt Bloedserieus zo succesvol. Er ontstaat binnen de groep studentenvrijwilligers en het Rode Kruis ook steeds meer het gevoel dat we samen aan één grote sociale actie werken. Bloedserieus en onze mascotte Druppie zijn geevolueerd naar een sterk merk.”

“Tijdens deze editie van Bloedserieus zetten we in op nieuwe donoren. Het is voor Rode Kruis-Vlaanderen heel belangrijk dat mensen de stap zetten om bloed te gaan geven van zodra ze 18 zijn. Dat ze dat de eerste keer samen met vrienden doen, verlaagt de drempel. Eens deze drempel is overwonnen, vinden ze ook later makkelijker de weg naar onze bloedinzamelingen”, zegt Nele de Vos, verantwoordelijke donorwerving van Rode Kruis Vlaanderen.

Meer informatie over de campagne âBloedserieusâ, concrete informatie over de verschillende steden en de inschrijvingstool vind je op de website www.bloedserieus.be.

Algemene Informatie over bloed geven, plus alle locaties waar bloedinzamelingen plaatsvinden, zijn terug te vinden op www.bloedgevendoetleven.be.

bron: Rode Kruis Vlaanderen

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen