web analytics

MedicalFacts

MedicalFacts wordt mede mogelijk gemaakt met steun van:
astrazeneca 728 x 90 longpas
1

Cloud computing kan leiden tot kosten besparingen in zorginstellingen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding 6 March, 2012
Het concept achter cloud computing is eenvoudig: laat applicaties werken door het gebruik van het Internet, zonder de aanschaf, installatie en beheer van eigen servers. De eigen IT-afdeling beperkt zich tot het beheer van de werkplekken, de browser en de Internet connectie. Applicaties, besturingssystemen, servers en netwerk switches vallen onder het zogenoemde cloud en worden beheerd door de externe IT-leverancier. Cloud computing heeft een aantal voordelen ten opzichte van de traditionele manier van IT-beheer. Cloud computing helpt om als eigen IT-afdeling de slag te maken van het traditionele IT-beheer naar een regie-organisatie. De druk van het draaiende houden van de IT-infrastructuur ligt in de cloud. Er is meer tijd om te focusen op strategische speerpunten.

Upgrades, onderhoud en systeembeheer vinden plaats in de cloud en worden uitgevoerd door de IT-leverancier. Dit scheelt de eigen IT-afdeling de inspanning om al deze werkzaamheden te plannen en in avonden en weekenden uit te voeren.

Eenvoudiger toegang anytime, anywhere.
De cloud staat altijd aan. Dit maakt het eenvoudiger voor zorginstellingen om het nieuwe werken in de kantooromgeving te ondersteunen. Kantoorwerkers hebben op elk moment toegang tot de cloud, dag of nacht. Of het nu via de desktop of het mobieltje is.

Hogere beschikbaarheid.
IT-leveranciers leveren met de cloud een nieuwe dienst. De IT-architectuur is ontworpen om maximale performance en beschikbaarheid te leveren. Uitgevoerd met de nieuwste beveiligingstechnieken. De eigen IT-afdeling kan dit ook bereiken, alleen is het veel lastiger om dit te realiseren met de bestaande, in het eigen rekencentrum aanwezige hardware en software.
Hogere beveiliging.

Voor veel IT-afdelingen is het moeilijk om het niveau van beveiliging en beschikbaarheid te behalen dat door de cloud wordt geleverd. Bijvoorbeeld het maken van afspraken over het aanleveren van nieuwe hardware als er zich een calamiteit voordoet. Dit scheelt in het aangaan van dure contracten.

Sneller nieuwe applicaties in gebruik nemen.
Bij het gebruik van cloud computing, is de hardware en software al geïnstalleerd. Het project kan zich concentreren op het managen van de processen, de verandering, en de inrichting van de software. Dit scheelt in de projectkosten.
Optimalere performance.

De cloud kent dynamisch server capaciteit toe, daar waar de behoefte. Het ene moment is dit meer dan het andere moment. Dit voorkomt de aanschaf van dure servers die een groot deel van de tijd meer capaciteit hebben dan nodig is.

Een ander prijsmodel.
Bij traditioneel IT-beheer is het nodig om vooraf hoge investeringen te doen in licenties, hardware en software. In de cloud wordt betaald voor het gebruik, vaak op basis van een jaarcontract. Dit geeft een betere cash flow en een hogere flexibiliteit.

Lagere kosten.
Het energiegebruik neemt af doordat de hardware in de cloud staat. Er zijn minder vierkante meters nodig voor het eigen rekencentrum.

Bron: Twijnstra & GuddeTagged with:

Comments (1)

  1. marco-123cloud 6 March, 2012 at 17:22

    Een groot voordeel voor publieke organisaties is dat ze door inzet van Cloud infrastructuur, kosten kunnen reduceren zonder dat de kwaliteit van dienstverlening ondergeschikt er aan wordt.

    Een mooi voordeel is SpotCloud (http://www.123cloud.nl/cloud-oplossingen/spotcloud/) bijvoorbeeld dat capaciteit kan delen tussen meerdere organisaties zonder dat data onderling wordt uitgewisseld. Hierdoor is privacy gegarandeerd.

    Hiermee snijd de organisatie in kosten, en kan er tegelijkertijd overige organisaties worden geholpen met het invullen van capaciteit problemen.

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!

captcha image

Protected by Sabre. 6787 aliens stopped.