Biologische oplosbare stent kent veel voordelen voor patiënt

Cardioloog  St. Antonius Ziekenhuis zet bioabsorbeerbare medicijnafgevende stent in kransslagader bij patient
Voor het eerst in Nederland is een oplosbare stent (scaffold) ingebracht bij een patient in de dagelijkse praktijk, dus buiten onderzoeksverband om. Dit gebeurde tijdens een dotterbehandeling door cardioloog Maarten Jan Suttorp in het St. Antonius Ziekenhuis, locatie Nieuwegein. Hij bracht de oplosbare medicijnafgevende stent via de pols in, met als voordeel dat er maar een klein sneetje gemaakt hoefde te worden. Deze innovatieve manier van opereren (minimaal invasief) gebeurt dagelijks in het St. Antonius Ziekenhuis. Het gebruik van de nieuwe oplosbare stents is van groot belang voor de behandeling van hartziekten in de toekomst.

Wereldwijd is deze stent (scaffold: oftewel tijdelijke ondersteuning van de slagader) nu bij meer dan 500 patienten ingebracht, maar dan alleen in studieverband. De resultaten zijn succesvol; na ongeveer 2 jaar is de stent opgelost en het vat dat eerst vernauwd was blijft openstaan. De biologische oplosbare stent bestaat uit dun en doorzichtig materiaal (melkzuur) en heeft veel voordelen. Hij is oplosbaar, waardoor de patient geen metaal in zijn lichaam heeft. Daarmee zijn onderzoeken waarbij MRI of CT gebruikt worden beter te interpreteren doordat er geen metaal (wat soms storingen geeft) aanwezig is. Daarnaast is de patient makkelijker te opereren doordat er (uiteindelijk) geen stent in het lichaam achter blijft.

De patient zelf is zeer tevreden: “Het is allemaal vlekkeloos verlopen. Ik ben uitermate positief. Ik ben in de middag tegen half 3 geopereerd en was de volgende ochtend alweer thuis. Ook het feit dat ik via de pols ben geopereerd is heel fijn, daardoor ben ik direct na de operatie op de been.”

Vooralsnog komt niet iedere patient automatisch in aanmerking voor een biologische oplosbare stent. Aandachtspunten zijn onder andere de grootte van het kransslagvat, de plek waar de vernauwing zich bevindt, of er wel of niet kalk aanwezig is, of er wel of geen grote zijtakken op de plek van de vernauwing zijn, en of het vat bijvoorbeeld volledig afgesloten is.

Resultaat van langdurig onderzoek
De afbreekbare stent is gemaakt van zogenoemd langeketenmelkzuur, dat in het lichaam langzaam oplost. Het buisje geeft gedurende langere tijd medicijnen af aan het omliggende weefsel. Naar deze stent/scaffold is inmiddels een aantal jaren klinisch onderzoek gedaan. De leverancier, Abott, heeft inmiddels een aantal centra in Europa aangewezen om nu ook buiten deze studie de stent te gaan gebruiken om meer ervaring op te doen met deze revolutionaire technologie. Het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein is er een van. In Nederland is de stent voorlopig buiten de onderzoekscontext alleen in het St. Antonius Ziekenhuis beschikbaar en inmiddels goedgekeurd voor de Europese markt (CE gecertificeerd).

St. Antonius Hartcentrum Nieuwegein is het meest ervaren in Nederland met toepassen nieuwe cathetertechnieken
Het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein heeft het grootste hartchirurgisch centrum in Nederland en loopt internationaal voorop op het gebied van nieuwe technieken voor cardiologie en hartchirurgie.

Het Hartteam van het St. Antonius Ziekenhuis bestaat uit 12 cardiologen, 5 fellow-cardiologen en 9 hartchirurgen die nauw samenwerken.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen