ActiZ in debat over de toekomst van de ouderenzorg

Array

“Hier is mijn moeder. Regelen jullie het verder?”
ActiZ organiseert op 10 april in De Rode Hoed een debat over de toekomst van de ouderenzorg. John Kauffeld (Raad van Bestuur Espria), Joris Slaets (hoogleraar ouderengeneeskunde RUG), Sabine Uitslag (Tweede Kamer CDA) en Herman Vuijsje (socioloog en schrijver) debatteren onder leiding van Clairy Polak. Het debat vormt het startsein van de campagne “Het Nieuwe Ouder Worden”, over het ontstaan van een nieuw soort ouderen en de maatschappelijke gevolgen.

De timing van deze campagne is niet toevallig gekozen. 2012 is het Europese jaar van Healthy Ageing. In heel Europa is vergrijzing en de toename van de zorgkosten een belangrijk thema. Wat opvalt, is dat in Nederland de kosten van de ouderenzorg het snelste stijgen zo blijkt uit een recent rapport van de Europese Commissie. Zij wijt dit aan de verregaande institutionalisering van onze zorg. Waar in andere landen veel ouderenzorg in handen is van vrienden en familie is in Nederland de neiging groot om het aan betaalde professionals over te laten. De titel van het Rode Hoed debat: “Hier is mijn moeder, regelen jullie het verder?” verwijst naar dit verschijnsel. Ook het Centraal Plan Bureau signaleerde onlangs dat de huidige organisatievorm zoveel personeel vergt dat dit in de toekomst niet meer valt te realiseren.

Toekomstvast
Met de campagne wil ActiZ een antwoord formuleren op dit probleem. Directeur Aad Koster: “We willen onze leden betrekken bij de discussie over de ouderenzorg van de toekomst. In de debatten krijgen zij volop gelegenheid om samen met wetenschappers, politici en vertegenwoordigers van belangengroeperingen mee te denken over een toekomstvaste vorm van ouderenzorg.

Uiteindelijk willen we komen tot een gemeenschappelijk manifest met concrete aanbevelingen.” De campagne bestaat verder uit filmreportages, advertenties, interactieve sites en publicaties. In samenwerking met onderzoeksbureau Motivaction brengt ActiZ trends en ontwikkelingen rondom Nieuwe Ouderen in beeld. Ten slotte is ActiZ met commerciele omroepen in gesprek over een tv-serie over Het Nieuwe Ouder Worden. Meer informatie over de campagne en de debatten is te vinden op de site www.hetnieuweouderworden.nu

bron: APS

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen