Tefaf Oncology Chair voor Nobelprijswinnaar

De Duitse Nobelprijswinnaar Harald zur Hausen (geboren 1936 in Gelsenkirchen-Buer) krijgt de Tefaf Oncology  Chair 2012 toegewezen,  een bijzondere leerstoel op het gebied van kankeronderzoek, die gesponsord wordt door de Maastrichtse kunstbeurs.

Professor dr. Harald zur Hausen kreeg in 2008 de Nobelprijs voor zijn onderzoek naar het humaan papilloma-virus (HPV). Zur Hausen is inmiddels met pensioen – in 2003 nam hij afscheid als wetenschappelijk directeur van het Deutsches Krebsforschungszentrum in Heidelberg – maar geldt nog steeds als mondiale autoriteit op het gebied van onderzoek naar virussen die kanker kunnen veroorzaken. Hij toonde onder meer de relatie aan tussen het HPV-virus en baarmoederhalskanker.  Voor dat onderzoek kreeg hij in 2008 de Nobelprijs voor Geneeskunde, die hij overigens moest delen met twee Franse virologen voor hun ontdekking van het menselijk immuundeficientievirus, beter bekend als HIV.

De relatie tussen HPV-virus en baarmoederhalskanker leidde in de westerse wereld tot grootschalige inentingscampagnes voor pubermeisjes. Helaas is de opkomst bij die campagnes in Nederland, en trouwens ook in Duitsland, niet erg hoog. Zur Hausen vindt dat jammer: “In Australie is de opkomst  80 procent, en daar zie je nu al de positieve resultaten. Het is nog te vroeg om te zeggen dat baarmoederhalskanker er afneemt, maar de voorstadia in ieder geval wel.”

Zur Hausen is voor de Tefaf Oncology Chair voorgedragen door het onderzoeksinstituut GROW, onderdeel van het Maastricht UMC+. Binnen GROW, School for Oncology & Developmental  Biology, wordt namelijk ook onderzoek verricht naar het humaan papilloma-virus, en wel in een samenwerking tussen de vakgroep moleculaire celbiologie en de medische specialismen gynaecologie, KNO en pathologie. Momenteel wordt er gewerkt aan het ontwikkelen van nieuwe tests, die de aanwezigheid en bepaalde eigenschappen van het virus moeten aantonen.

De formele toewijzing van de Tefaf Oncology Chair aan Harald zur Hausen vindt op 21 maart plaats in de Aula van de Universiteit Maastricht aan de Minderbroedersberg 4-6. Zur Hausen houdt dan zijn inaugurele rede.  Een dag tevoren geeft hij in de Greepzaal van het Maastricht UMC+ een masterclass, samen met Sir David Lane, die de Oncology Chair in 2011 bekleedde.  Deze masterclass gaat over virale carcinogenese, het ontstaan van kanker door inwerking van virussen. De masterclass bestaat uit een dagvullend programma met tal van lezingen over dit onderwerp.

Voor meer informatie over zowel de masterclass als de inauguratie kunnen geïnteresseerden terecht bij het secretariaat van onderzoeksinstituut GROW op 043-3881863.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen