Grote financiele impuls voor biobank EORTC

Array

In Dresden komt een Pan-Europese biobank voor darmkankerweefsel. Mensen met de ziekte kunnen dankzij onderzoek aan daarin bewaarde monsters straks een “personalized” behandeling krijgen. Zesentwintig Europese onderzoekscentra gaan samenwerken aan de grootste Pan-Europese biobank voor darmtumoren. Na de succesvolle afronding van een eerste fase zal de roll-out van een internationale samenwerkingsverband beginnen met de Europese Organisatie voor Onderzoek en Behandeling van Kanker (EORTC) Charitable Trust. Alliance Boots heeft heeft een bedrag van € 5 miljoen beschikbaar gesteld in de komende vijf jaar. Voor de financiering van het project, dat pas eind dit jaar echt van start gaat, heeft de Europese apothekersketen Alliance Boots zich geengageerd om de komende jaren door fundraising vijf miljoen euro op te halen. Dat zegt directrice Ornella Barra. Alliance Boots is daartoe een partnership aangegaan met de European Organisation for the Research and Treatment of Cancer. Als de Europese biobank voor onderzoek naar darmkanker eenmaal operationeel is, zal ook een platform voor bloedstalen worden opgericht, om genetische profilering mogelijk te maken, zegt Barra.

Darmkanker is de derde meeste voorkomende kanker wereldwijd. In Europa krijgen elk jaar 410.000 mensen de ziekte en overlijden er 210.000 darmkankerpatienten.

Naar aanleiding van de aankondiging van de samenwerking vorig jaar, hebben Alliance Boots en de EORTC Charitable Trust de operationele, juridische en financiele set-up onderzocht en ingericht om het bewustzijn bij de werknemers en de voornaamste belanghebbenden te verbeteren. Teams in Alliance Boots zijn nu actief betrokken bij de inspanningen om het fondsenwerving doel te bereiken door middel van nationale en lokale initiatieven, zoals goede doelen loterijen en de verkoop van producten. De bedrijven hebben ook plannen gelanceerd voor grotere evenementen, waarvan sommige fabrikanten en leveranciers worden betrokken, zoals een 36-urige non-stop voetbalwedstrijd en een fietstocht in het Verenigd Koninkrijk.

De lancering van de roll-out van het project tijdens een  persconferentie met de EORTC vandaag in Brussel, in aanwezigheid van HKH Prinses Astrid (Ere-voorzitter van de EORTC Charitable Trust) werden de details uitgelegd. Als Erevoorzitter van de Geneeskundige Stichting Koningin Elisabeth (GSKE), van de European Organisation on Research and Treatment of Cancer (EORTC) Charitable Trust en van de Wetenschappelijke en Medische Fondsen van de Koning Boudewijnstichting, legt Prinses Astrid zich toe op de ondersteuning van fundamenteel geneeskundig onderzoek in verscheidene domeinen.

In de biobank bij de Europese kankerorganisatie EORTC in Dresden worden samples opgeslagen van patienten uit heel Europa van patienten die hiervoor hun toestemming hebben geven. Gekoppeld aan hun weefsels worden ook de (geanonimiseerde) medische gegevens uit hun behandeldossier bewaard. Daarbij gelden strikte privacyregels: onderzoekers die met de weefsels aan de slag gaan weten niet welke patienten de stalen hebben afgestaan.

Opzet van de biobank is de behandeling van darmkanker te vergemakkelijken door tumoren genetisch te profileren. Uit een dergelijke ‘profiel’ valt soms af te leiden welke behandeling de meeste kansen op succes heeft. De ontwikkeling van gepersonaliseerde behandelingen is de laatste innovatie in het medisch onderzoek, en van groot belang om de sterfte aan darmkanker terug te dringen. Doel van de biobank is helpen uitzoeken of er meer medicijnen zijn die in een bepaalde subgroep van darmkankerpatienten heel goed werken, en in een andere helemaal niet. Tot dusver bleef het onderzoek naar darmkanker in Europa wat achter bij dit naar borstkanker en longkanker. Er waren in Europa wel al kleine verzamelingen van darmkankerbiopten, maar dat lichaamsmateriaal zat verspreid over diverse ziekenhuizen en kennisinstituten. De weefsels in de verzameling blijven eigendom van de biobank, commerciele farmabedrijven krijgen er geen toegang toe. Wel krijgen ze inzage in onderzoeksresultaten en kunnen ze zelf studievoorstellen indienen, bijvoorbeeld om uit te zoeken of hun medicijnen beter aanslaan bij een bepaalde groep patienten.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen