Geïndividualiseerde geneeskunde van doelgerichte antikankermedicijnen

Array

Therapieen bij kanker worden steeds vaker maatwerk. In dit onderzoek keek Heinz-Josef Klümpen naar het genetisch profiel van het individu en de individuele variatie in blootstelling aan het medicijn om de preventie, diagnose en behandeling van de ziekte te verbeteren. Het aandachtsveld zijn enkele moleculair-gerichte antikankermedicijnen.

Deze medicijnen worden veelal gebruikt in een standaard dosering. Uit het onderzoek blijkt dat er een grote variatie aan blootstelling aan het medicijn bestaat, zodat de behandeling niet optimaal is of er ernstige bijwerkingen zijn.

Klümpen toonde aan dat bijwerkingen soms de werkzaamheid van het medicijn voorspellen. De bijwerkingen kunnen helpen bij het bepalen van een individuele dosis.

Verder zijn leukemie- en nierkankerpatienten onderzocht om te kijken of de genetische opmaak van de patient van invloed is op de opname en de (bij-)werking van antikankermedicijnen. Uit het onderzoek blijkt dat er aanknopingspunten zijn om op grond van het genetisch profiel van de patient bijwerkingen te voorspellen.

Klümpen keek ook naar een nieuwe loot aan de antikankermedicijnen, afgeleid van rapamycine. Dit eiwit, ontdekt in korstmossen op Paaseiland, is verantwoordelijk voor de celdeling. Door dit eiwit te remmen, kan de celdeling in sommige gevallen worden tegengegaan. Hij presenteert een werking van een rapamycine-remmer waarmee de arts de behandeling kan afstemmen op de individuele patient. Hij heeft verder gekeken naar combinaties van deze remmer met andere antikankermedicijnen om de effectiviteit van de behandeling met rapamycine-remmers te vergroten.

Datum en tijd: 21/3/2012 14:30

Locatie:Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

Promovendus:Heinz-Josef Klümpen

Faculteit:Faculteit Bètawetenschappen

Proefschrift:Personalized medicine of targeted anti-cancer drugs

Promotor 1:Prof. dr. J.H.M. Schellens

Promotor 2:Prof. dr. D.J. Richel

Bron: Universiteit Utrecht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen