web analytics

MedicalFacts

MedicalFacts wordt mede mogelijk gemaakt met steun van:
astrazeneca 728 x 90 longpas
1

Wat is de rol van huisartsen bij pedoseksuelen zoals Robert M.?

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding 1 April, 2012
Voordat Robert M. op grote schaal kleine kinderen ging gebruiken heeft hij rond 2006 zijn huisarts om lustremmende middelen gevraagd. M. zei naar eigen zeggen tegen zijn dokter dat hij soms ongepaste gedachten en lichamelijke reacties kreeg als hij met kleuters werkte. Hij durfde uit angst dat de arts het zou melden niet te zeggen dat hij pedoseksueel was. M. kwam vanwege gezondheidsklachten vier tot vijf keer per jaar bij zijn arts, die volgens hem zei dat hij een aspirine moest slikken of een kop warme thee moest drinken. “Het advies was altijd hetzelfde, hoe erg de klachten ook waren.”

Wat is eigenlijk de rol van huisartsen in dit soort kwestie?
Mensen met pedoseksuele gevoelens melden zich zelden bij de huisarts. Daarom is er ook geen NHG-richtlijn voor huisartsen.  Het is uiterst zeldzaam dat pedoseksuelen bij hu huisarts om hulp vragen en informeren naar een chemisch castratiemiddel. Zo’n richtlijn komt er alleen als er aan bepaalde criteria wordt voldaan. Veel huisartsen moeten met een bepaalde situatie worden geconfronteerd en er moet voldoende wetenschappelijk onderzoek naar zijn gedaan, bijvoorbeeld’ om überhaupt een richtlijn te kunnen opstellen. Artsen hebben zwijgplicht. Wat in de spreekkamer is besproken mag niet met andere worden gedeeld. Deze zwijgplicht gaat heel ver. Zelfs mensen binnen een gezin kunnen daar aanspraak op maken.

Als patienten hun pedoseksualiteit aan de huisarts melden, komt deze in een zeer moeilijk pakket.  Aan de ene kant is er de zwijgplicht, aan de andere kant het besef dat kinderen tegen dergelijke personen beschermd moeten worden. Toch is er weinig anders dan het attenderen op de anonieme hulplijn pedoseksualiteit, wat een arts kan doen.

Anonieme hulplijn pedoseksualiteit
Er komt een telefonische hulplijn STOPITNOW voor pedofielen die hulp zoeken. De psychiatrische kliniek De Waag, met filialen in Utrecht en Amersfoort en het Meldpunt Kinderporno willen zo voorkomen dat pedo’s hun verlangens gestalte geven.

De Waag biedt al langer ambulante hulp aan pedofielen, maar alleen als ze een verwijzing van de huisarts hebben. Die drempel is volgens de initiatiefnemers van de hulplijn vaak te hoog. Het initiatief komt daags nadat misbruikverdachte Robert M. in de rechtszaal klaagde dat hij geen hulp kon vinden.

De telefonische hulplijn is niet alleen bedoeld voor pedo’s, maar ook voor mensen die zich zorgen maken over het gedrag van iemand in hun omgeving. In Engeland en de Verenigde Staten wordt onder de naam Stop it Now al langer hulp geboden aan pedo’s. Het project in Nederland gaat van start op 3 april.

Psychiatrische kliniek De Waag is een voortzetting van de Utrechtse Van der Hoevenkliniek. Er is nog wel een tbs-instelling onder die naam in Utrecht. Doel van de kliniek is het veiliger maken van de samenleving.
Tagged with: ,

Comments (1)

 1. Jullie artikel heeft een plek gekregen op Broken Tulip:
  http://www.brokentulip.nl/forum/viewtopic.php?p=14899#p14899
  Als daar bezwaren tegen zijn vernemen we dat graag.
  .
  Van mijn kant wil ik hier het nieuwe initiatief
  .
  ********** STOP IT NOW **********
  heel veel succes toewensen.
  .
  Gegadigden die meer willen horen over mijn ervaringen binnen de Waag kunnen daartoe zowel privee als op het openbaar forum van Broken Tulip hun vragen stellen.
  Jean.

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!

Protected by Sabre. 6787 aliens stopped.